Thomas Larsen: Danmark garanteret nye regler for partistøtte

»Det er klart, at en aftale om noget så fundamentalt som netop partistøtte og åbenhed om støtte til politikere bør have det bredest mulige flertal. Derfor er det også svært at sige, om aftalen ligger klar om tre måneder eller ved årsskiftet, men alt tyder på, at der kommer en aftale,« siger Thomas Larsen, der kalder det afgørende og vigtigt for folkestyret, at regeringen får en aftale om nye regler på plads.

Reglerne for partistøtte har været diskuteret i mange år, uden et flertal i Folketinget har taget initiativ til at ændre den eksisterende ordning.

Men fordi debatten nu er blevet en folkesag, som en stor del af danskerne har en holdning til, har politikerne ingen interesse i at bakke ud og afblæse kommende forhandlinger, forklarer Thomas Larsen.

»Danmark står med et paradoks, hvor man har en selvforståelse om, at vi har et åbent politisk system uden korruption, mens realiteterne er, at vi har nogle regler for partistøtte, som ikke er særligt moderne eller gennemsigtige,« siger Thomas Larsen.

I Venstre er man positiv over for ideen om mere åbenhed, men påpeger, at man kræver en aftale, der også bringer lys over den indirekte partistøtte fra fagbevægelsen. Man har ligeledes forholdt sig skeptisk til forslaget om, at støtten til enkelte kandidater offentliggøres.

»Lakmusprøven er, at man får ryddet op i alle krogene. Det gælder særligt den direkte støtte, der kan gives til hver enkelt kandidat. Derudover er der pointen med, at der også skal være synlighed om den mere indirekte støtte som eksempelvis fagforeninger eller andre interesseorganisationer kan give til partierne,« siger Thomas Larsen.

Selvom ændringer af partistøtten ligner en vindersag for regeringen, bliver den ifølge Thomas Larsen nødt til at imødegå Venstres krav om åbenhed om støtte fra fagbevægelsen, som han kalder både »nødvendig og fuldstændig rimelig«.

»Thorning risikerer en debat, der kan have brod mod Socialdemokratiet, hvis regeringen åbenlyst går efter en aftale, som tilgodeser de røde partier frem for de blå partier. Her balancere hun på en knivsæg, hvor risikoen er, at hun bliver taget i at lave nye regler, der kun favoriserer den ene fløj. Det vil danskerne ikke acceptere,« siger han.

Dagens Gossip