Thomas Larsen: EL ligner et kastreret parti

Sådan lyder vurderingen fra Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen, netop som Enhedslisten frem til søndag afvikler sit landsmøde. Det skriver b.dk.

Ifølge Berlingskes kommentator har den seneste tid på Christiansborg været én lang ydmygelse af Liste Ø.

»Enhedslisten er blevet totalt negligeret af regeringen, både når det har handlet om reformerne af SU og kontanthjælp, ligesom regeringen har foretrukket at forhandle vækstplanen på plads med de borgerlige partier. På alle tre felter fører regeringen en politik, som står i direkte modstrid med, hvad Enhedslisten ønsker. Også når det gælder offentlighedsloven og indgrebet over for lærerne har regeringen ladet hånt om de holdninger, som Enhedslisten står for. Det er sjældent, at man ser et støtteparti blive ydmyget i den grad,« siger Thomas Larsen til b.dk.

Berlingskes kommentator minder om, at Enhedslisten forud for valget i 2011 havde som ambition at efterligne den praksis, som Pia Kjærsgaard og DF-toppen brugte overfor VK-regeringen i nullerne. Her lykkedes det for Dansk Folkeparti at blive det centrale omdrejningspunkt, når VK-regeringen skulle lave større aftaler og reformer, og DF fik i den periode masser af politisk indflydelse.

»Når man tænker på, at Johanne Schmidt-Nielsen (Ø), Per Clausen (Ø) og Frank Aaen (Ø) havde til hensigt at blive den afgørende samarbejdspartner for SRSF-regeringen, må man konstatere, at de har fejlet totalt. De er blevet hældt ned af brættet af regeringstoppen og har kun haft sporadisk indflydelse på regeringens politik. Ambitionen om at trække regeringen mere til venstre må også siges at være endt som en fuldtonet fiasko, for sjældent har man set en S-ledet regering føre en mere blå og borgerlig økonomisk politik, end det er tilfældet i dag.«

På spørgsmålet om, hvorfor Enhedslisten ikke i højere grad udfordrer regeringen for at få sin politik igennem, lyder svaret fra Thomas Larsen:

»Det er meget enkelt: Enhedslisten tør ikke udfordre regeringen, når det kommer til stykket. Det ville også være en uhyre risikabel affære, som i yderste konsekvens kunne resultere i regeringens fald. Det ønsker Enhedslistens top ikke at være med til, og partiet ville givetvis også blive straffet af vælgerne, hvis det trækker stikket til regeringen. Derfor tegner alt til, at Enhedslisten frem til valget vil være fanget i en situation, hvor de kan glæde sig over fremgang i målingerne, men er parkeret udenfor indflydelse,« forudser Thomas Larsen.

BNB

Dagens Gossip