Thomas Larsen: Redningskrans til ledige er en sejr for Enhedslisten

Det er i høj grad det massive pres, som regeringens støtteparti har lagt på regeringen, der er årsag til, at regeringen overhovedet vælger at kaste en økonomisk redningskrans ud til de ledige, der er i fare for at ryge ud af dagpengesystemet. Det vurderer Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen.

»Enhedslisten har siden partiets landsmøde gjort det klart, at der skulle ske nogle forbedringer i forhold til de mest udsatte ledige. Hvis regeringen ikke iværksatte en ny redningsaktion over for de mest sårbare arbejdsløse, så kunne det i yderste konsekvens betyde, at Enhedslisten ville være villig til at vælte regeringen,« siger Thomas Larsen og fortsætter:

»Det pres, som blandt andet Enhedslisten har været med til at bygge op mod regeringen, har altså været så stærkt, at vi ser redningsaktionen blive en realitet. Så det er en stor sejr for Enhedslisten, der har tvunget regeringen til at foretage en kursændring«.

Den politiske kommentator tvivler på, at Enhedslisten ville være klar til at vælte regeringen, selv om den nægtede at hjælpe de ledige, men alene truslen har fået Helle Thorning-Schmidt til at ryste på hænderne.

»Jeg tror ikke, at Thorning har været klar til at tage en konfrontation med Enhedslisten, hvor udfaldet var usikkert. Hun begyndte virkelig at blive bange for, at Enhedslisten i yderste konsekvens ville bringe hendes egen regering til fald,« siger Thomas Larsen.

Han understreger, at der ikke er tale om nogen totalsejr for Enhedslisten, da dagpengereformen - og dermed genoptjeningskravet på 52 uger og dagpengeperioden på to år - består. Og det, at Enhedslisten delvist har fået sin vilje, er langt fra nok til at genoprette det gode forhold mellem regeringen og Enhedslisten.

»Forholdet til Enhedslisten er elendigt. Det er på mange måder slidt ned, og jeg tror stadig, at forholdet til Enhedslisten vil være belastet i en rum tid endnu,« siger Thomas Larsen.

»Det skyldes, at de økonomiske tider er ekstremt hårde, og regeringen er nødt til at fastholde en meget stram økonomisk politik. Og det betyder simpelthen, at der er automatisk vil opstå konflikter mellem de to parter,« fortsætter han.

Men Berlingskes politiske kommentator vurderer, at Enhedslisten nu lugter blod og vil gå mere kontant til værks for at give regeringens politik en venstre-drejning.

»Vi vil se, at Enhedslisten vil gå hårdt til regeringen på andre felter, og vi vil se nye konflikter mellem Enhedslisten og regeringen,« siger Thomas Larsen.

Statsministeren præsenterer det nye forslag om hjælp til de omkring 30.000 ledige, der har mistet eller er i fare for at miste dagpengene, tirsdag klokken 11.30.

Dagens Gossip