Thomas Larsen: Risikabelt Sass-udspil vil høste vælgere

Det vurderer Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen.

»Det er rigtig mange vælgere, der har ventet på, at man slår til med en højere grad af regulering og kontrol over for bankerne, som man har set skævt til lige siden finanskrisen, og som man generelt set har ment, er sluppet alt for nådigt,« siger kommentatoren.

Sass Larsen trækker på anbefalinger fra Udvalg om Systemisk Vigtige Finansielle Institutioner, kendt som SIFI-udvalget, der har foreslået skærpede krav til de finansielle virksomheder i Danmark, der regnes for så vigtige, at det vil få katastrofale konsekvenser for samfundsøkonomien, hvis de krakker.

Det er dog et risikabelt udspil, som den socialdemokratiske minister har præsenteret, vurderer Thomas Larsen.

»Balancegangen for Sass er, at et skærpet opsyn med bankerne efter nogle kritikeres mening kan komme til at ramme regeringen som en boomerang. For hvis man stiller for skrappe krav til banksektoren, så kan man komme til at skade den her meget forsigtige økonomiske vækst, der er undervejs, men som stadig er meget sårbar. Hvis det sker, er han ude på en farlig kurs,« siger Thomas Larsen, der også peger på en anden udfordring for den nye minister.

»Når man skal foretage reguleringer af noget så essentielt som hele vores bank- og finanssektor, så siger det sig selv, at det er bedst for stabiliteten, at man kan lave det med et bredt flertal. Og som landet ligger nu, så er der udsigt til, at der bliver en konfrontation mellem regeringen og de borgerlige partier. Det er ikke en ønskelig situation for hverken finanssektoren eller økonomien.«

Både De Konservative og Venstre, der er forligspartier bag bankpakkerne, har påberåbt sig vetoret i sagen. Og de to partier har slået fast, at vil bruge vetoretten, hvis regeringen ønsker at strammer kapital- og likviditetskravene, som SIFI-udvalget anbefaler.

Spørgsmål: Kan dette udspil være med til at vende det triste billede for regeringen forud for næste valg?

»Rent vælgermæssigt er jeg ikke et sekund i tvivl om, at der er rigtig mange frafaldne vælgere, der er styrtet af sted fra Socialdemokratiet, der vil være godt tilfredse med, at der er en minister, som vil gribe hårdere ind over for bankerne.«

SIFI-udvalgets anbefalinger har mødt stor modstand fra bankernes brancheorganisation Finansrådet, der med Danske Bank i spidsen har hævdet, at skærpede krav vil være ødelæggende for finanssektoren i Danmark.

Dagens Gossip