Thomas Larsen: Sæson for møgsagers begravelse

Inden for kort tid har der været arbejdet målrettet på at få begravet møgsager og kortsluttet forløb, som med sikkerhed ville genere regeringen.

Forleden erklærede den nye transportminister, Pia Olsen Dyhr (SF), i et interview med Berlingske, at trængselsringen om København er en død sild. Dermed slagtede hun endegyldigt en gammel mærkesag for SF.

Når hun slap af sted med det – stort set uden problemer var det, fordi hun i samme moment kunne præsentere nyhederne om regeringens stort anlagte togfond og de store investeringer i en bedre og hurtigere togdrift. Snart følger hun op på denne offensiv, når hun drager rundt i landet for at præsentere sine planer over for borgere og medier lokalt. Alt sammen kan det resultere i en stærkt tiltrængt vindersag for SF.

Thorning fulgte i hælene på sin transportminister, da hun lod Statsministeriet udsende en pressemeddelelse, som lakonisk meddelte, at regeringschefen ikke længere vil stille op til det ugentlige møde med pressen.

Sagligt kan der argumenteres for at afskaffe et pressemøde, der til tider har virket som en nedslidt institution, og mange – også i pressen stod parat til at bakke Thorning op. Men uanset, hvordan man vender og drejer sagen, er bundlinjen, at statsministeren har haft svært ved at stå distancen i pressens krydsild og har tabt.

Skrotningen af det ugentlige pressemøde er dermed en udpræget defensiv aktion. Målet er at trække hende væk fra skydeteltet og i stedet placere hende i rammer, som vil gøre det lettere for hende at sælge sine budskaber og styrke sin autoritet som statsminister.

Den foreløbigt sidste frontafkortning handler naturligvis om regeringens opgivelse af planen om at indføre øremærket barsel til mænd. Forslaget om at indføre en sådan ordning stod – præcis som forslaget om at indføre en trængselsring – på en prominent plads i regeringsgrundlaget.

For tilhængerne af den øremærkede barsel er der da også tale om et løftebrud i den alvorlige ende af skalaen. Mange – ikke mindst i regeringspartiernes bagland – har været stærkt optaget af at styrke ligestillingen mellem kønnene og har haft store forhåbninger til SRSF-regeringen.

For dem er regeringens kovending i sagen næsten ubærlig.

Over for dem står imidlertid en S-top, som har vurderet, at for mange vælgere totalt set ville reagere imod den øremærkede barsel. I en situation, hvor målingerne i forvejen er deprimerende, ønskede de ikke at åbne endnu en flanke og risikere at skubbe flere vælgere væk.

I ly af statsministerens prestigefyldte møde med Barack Obama i Stockholm onsdag aften fik beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) nok en gang fornøjelsen af at skulle forsvare regeringen i en møgsag. Mens rasende protester indløb fra fagforbund og skuffelsen bredte sig i dele af regeringspartiernes baglande, måtte hun redegøre for, hvorfor ideen om øremærket barsel alligevel ikke er så god.

Det siger en del om ministerens styrke og robusthed, at hun formentlig er den eneste på ministerholdet, som kan slippe levende fra at skulle forklare et så eklatant holdningsskift.

Problemet for Thorning og den samlede regering er blot, at ikke mindst denne sag giver næring til den giftige debat om løftebruddene, som har været med til at udløse den aktuelle vælgerkrise. En genoptagelse af denne diskussion er stort set det sidste, regeringen har brug for.

Når Mette Frederiksen alligevel var tvunget til at gå på TV og stille op til interview i aviser og radio, skyldes det, at S-toppen var endnu mere bekymret for konsekvenserne, hvis man gennemførte den øremærkede barsel. Set med deres øjne var den eneste mulighed at gøre kort proces, og som en central rådgiver malende beskriver det, handlede det til sidst om at få hevet »plasteret af en i fart«.

Som enhver ved, gør det mere ondt at fjerne det langsomt. Selv det smarteste spin og den mest strømlinede PR kan dog ikke skjule det faktum, at taktiske tilbagetog er... tilbagetog.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip