Thomas Larsen: Skuffet Elbæk trækker stikket til politik

Det vurderer Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen.

»Det har været tydeligt, at det var en skuffet og knækket mand, der vendte tilbage til de Radikales folketingsgruppe, efter han måtte forlade Kulturministeriet. Jeg tror aldrig, han kom sig helt over det slag,« siger Thomas Larsen.

»Han følte sig dårlig behandlet, da han måtte gå som kulturminister, både af medierne og sine politiske modstandere, som, han synes, var for hårde ved ham. Men jeg tror også, at han følte sig svigtet af sin egen gruppe og savnede bedre opbakning,« fortsætter han.

Thomas Larsen ser ikke umiddelbart nogen oplagt mulighed for Uffe Elbæk for at træde ind i et andet parti og forudser, at afskeden med de Radikale bliver starten til enden for Elbæks politiske karriere, da det er svært at klare sig som løsgænger, og da han grundlæggende ikke passer ind - eller føler sig tilpas - i Folketinget.

Uffe Elbæk er i højere grad fritænker end politiker, understreger Thomas Larsen.

»Han har følt nogle snærende bånd ved at være i politik, da man skal indordne sig under partilinjen og nogle taktiske direktiver, som partiledelsen fastsætter. Og det har ikke altid været nemt for ham,« siger Berlingskes politiske kommentator og uddyber, hvorfor Elbæk formentlig ikke har en fremtid på Christiansborg.

»Hensynet til at føre en stram og vækstorienteret politik har for meget at sige. Han har en drøm om, at det er andre temaer og andre dagsordener, man vil diskutere. Det bliver op af bakke, da økonomien vil være centrum i den politiske debat«.

Thomas Larsen understreger, at Uffe Elbæk har haft en flot karriere i de Radikale, både kommunalpolitisk, med valget til Folketinget og udnævnelsen til kulturminister. Men AFUK-sagen, den efterfølgende kritik og manglende partistøtte blev afgørende, både for de Radikale og Elbæk.

»I en årrække var han en gevinst for de Radikale og kunne også appellere til nogle bestemte vælgersegmenter, men efter den ikke særligt vellykkede tur i Kulturministeriet har han ikke været den helt store gevinst for partiet,« siger kommentatoren.

»Det er en skuffet mand, der trækker stikket til dansk politik, og så tror jeg også, at de Radikale et eller andet sted græder tørre tårer, da man ikke var imponeret over hans indsats som kulturminister«.

Dagens Gossip