Thorning åbner for yderligere sanktioner mod Rusland

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) har både mandag aften og tirsdag morgen været i kontakt med den britiske premierminister, David Cameron, og den franske præsident, François Hollande, om krisen i Ukraine.

De tre EU-ledere er ifølge Helle Thorning-Schmidt enige om, at EU skal reagere kontant og beslutsomt på den russiske fremfærd. Den danske statsminister vil ikke udelukke, at der kan blive behov for yderligere sanktioner mod Rusland.

- Krisen har allerede haft alvorlige konsekvenser for forholdet mellem EU og Rusland, siger Helle Thorning-Schmidt.

Hun henviser til, at EU-lederne torsdag i sidste uge på et ekstraordinært topmøde besluttede, at der ville blive indført flere sanktioner, hvis Rusland ikke kom til forhandlingsbordet. Indtil videre er det uklart, om det vil ske:

- Det er positivt, at der er visse tegn på, at Rusland vil indgå i en international kontaktgruppe og sender signaler om, at der skal forhandles en politisk løsning på plads.

- Samtidigt har vi endnu ikke set klare resultater. Derfor var vi også enige om, at den annoncerede folkeafstemning på Krim den kommende søndag er et afgørende tidspunkt, siger Helle Thorning-Schmidt.

Hun lægger ikke skjul på, at folkeafstemningen efter regeringens og EU-landenes opfattelse er ulovlig i forhold til Ukraines forfatning og international ret. Derfor burde den ikke gennemføres, og Ruslands reaktion på afstemningen kan optrappe konflikten:

- Det afgørende er dog om Rusland i givet fald blåstempler resultatet. Sker det, vil yderligere sanktioner for mig at se være uundgåelige.

- Samtidig må Rusland til forhandlingsbordet, hvis forholdet til EU ikke skal lide yderligere skade, siger Helle Thorning-Schmidt.

Hun er tirsdag eftermiddag kaldt i Udenrigspolitisk Nævn sammen med udenrigsminister Martin Lidegaard (R) for at afrapportere om sidste uges EU-topmøde.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip