Thorning advarer mod debat-tonen på nettet

Sociale medier som Facebook og Twitter har skabt nye og langt bedre muligheder for at udbrede den offentlige debat.

Men den nye debatform har også en demokratisk bagside med latterliggørelse, trusler og mobning, advarer statsminister Helle Thorning- Schmidt (S) i sin grundlovstale.

- De nye medier har rykket vores demokrati til et nyt niveau. Men tiden er også kommet til, at vi stiller nye krav til os selv om, hvordan vi bruger de nye muligheder.

- Der er grund til, at vi spørger os selv, om vi er tilfredse med den form for samtale, der findes mange steder på de nye medier.

- Mennesker bliver latterliggjort for deres synspunkter. Mennesker bliver truet med det ene og det andet. Tonen kan til tider være så hård, at selve formålet med at udveksle holdninger forsvinder. Og det eneste, som står tilbage, er et forsøg på at nedgøre andre mennesker, siger Thorning.

Statsministeren understreger, at hun ikke ønsker at vedtage "fælles spilleregler" for brugen af de nye medier. Men hun opfordrer medier og mennesker til at huske på ansvaret for at bruge demokratiet på en respektfuld måde.

- Jeg er bekymret for, at vi som nation vænner os til, at jo mere hadefuldt vi taler om hinanden, jo større gennemslagskraft får det. Jeg er bekymret for, at vi glemmer den nødvendige respekt for det modsatte synspunkt. Og for andre mennesker, uddyber hun.

Der er ingen store nye politiske udmeldinger i grundlovstalen, som Thorning i høj grad bruger til at hylde det samarbejdende folkestyre, hvor man er villig til at gå på kompromis for at lave politiske aftaler.

- Folketingets partier har gennem det seneste år løftet et stort og fælles ansvar for Danmark. Det vil jeg gerne takke for, siger Thorning og fortsætter:

- I det nuværende Folketing har alle partier valgt at søge indflydelse. Det er folkestyre, når det er bedst. Men det betyder også, at ingen partier får deres vilje 100 procent eller får alt det, de gik til valg på, gennemført én til én.

- Bundlinjen er, at partierne i Folketinget i dag har taget ansvar for beslutninger, som de tidligere var imod, siger statsministeren.

/ritzau/

 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip