Thorning æresgæst ved verdens ældste festmiddag

EU's perspektiver står i centrum for den tale, som statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) fredag holder i Hamburg ved den traditionsrige Matthiae-festmiddag.

Thorning taler til blandt andre den tyske udenrigsminister, Frank-Walter Steinmeier, der som den danske statsminister er æresgæst.

Matthiae-middagen (på tysk Matthiae Mahlzeit) er holdt i næsten 700 år og betegnes som "verdens ældste festmiddag". Den afholdtes første gang i 1356. Vært er Hamburgs overborgmester, som hvert år inviterer en tysk og en udenlandsk æresgæst til middagen.

Thorning skal tale til godt 400 personer fra den politiske, akademiske og kulturelle verden samt repræsentanter fra erhvervslivet.

Hun indledte sin politiske karriere som socialdemokratisk EU-parlamentariker fra 1999 til 2004. Året efter kom hun i Folketinget og blev valgt som Socialdemokratiets formand ved en urafstemning.

EU-parlamentsvalget 25. maj i år kan blive skelsættende, fordi langt flere EU-modstandere end før ventes valgt til EU-Parlamentet fra flere europæiske lande.

Samme dag skal danskerne stemme om, hvorvidt Danmark skal gå med i EU's Patentdomstol, som blev forhandlet færdig af Thorning under det seneste danske EU-formandskab.

2014 er et historisk interessant år. Det er 150 år siden, at Danmark i 1864 tabte krigen til Prøjsen og Østrig. Danmark mistede Slesvig, Holsten og Lauenburg og dermed to femtedele af landets samlede størrelse. Indbyggertallet reduceredes fra 2,6 til 1,6 millioner.

Det er samtidig 100 år siden, at Første Verdenskrig brød ud i sensommeren 1914. Den kostede ni millioner mennesker livet, heraf hovedparten soldater i skyttegrave på vestfronten.

Verdenskrigen ændrede europakortet. Krigen aflivede kejserriget Østrig-Ungarn og det ottomanske imperium. Ruslands zardømme blev afløst af Sovjetunionen. Det tyske kejserrige mistede meget land og blev en forarmet republik.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip