Thorning: Afghanistan kan regne med Danmark

»Aftalen er et bevis på Danmarks engagement i Afghanistan på den lange bane. Den sender et klart signal til det afghanske folk om, at vi vil være engagerede også efter 2014,« siger Helle Thorning-Schmidt på et pressemøde i forbindelse med den afghanske præsidents officielle besøg i Danmark.

»Den giver os et nyt og styrket fundament for vores fremtidige samarbejde,« siger hun.

Ifølge statsministeren bliver 2014 blive et afgørende år for Afghanistan, fordi de afghanske myndigheder vil overtage det fulde ansvar for sikkerheden. Hun understreger, at sikkerhedssituationen efter mange års krig stadig efterlader noget at ønske.

»Resultaterne er stadig skrøbelige, og i de følgende år vil det blive en vigtig opgave for den afghanske regering at opretholde og udvide dem,« siger Thorning-Schmidt.

Til præsident Karzai lyder hendes budskab:

»Selvfølgelig er der stadig udfordringer forude, og tilbagefald vil forekomme, men lad mig forsikre dig, at Afghanistan stadig kan regne med Danmark«.

Hamid Karzai, der tidligere på dagen lagde en krans ved mindesmærket for Danmarks internationale aktioner, takker for den danske indsats, særligt i forhold til uddannelse af det afghanske folk og arbejdet for kvinders rettigheder.

»Det er et meget stort bidrag, der fortjener taknemmelighed fra det afghanske folk,« siger Hamid Karzai, der kalder aftalen »vigtig og historisk«.

Danmark har haft tropper i Afghanistan siden 2002. I forrige måned meddelte regeringen, at det hold soldater, der lige nu er udstationeret i Helmand-provinsen, bliver det sidste danske hold kampsoldater i landet.

Dagens Gossip