Thorning afviser milliard-hul i togfond

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) afviser, at regeringens planer om at bruge 27,5 milliarder kroner fra højere beskatning af Nordsø-olien til bedre togdrift bygger på overoptimistiske beregninger.

Det siger hun, selvom en ny analyse fra det internationalt anerkendte konsulentfirma Wood Mackenzie ifølge Jyllands-Posten viser, at gevinsten ved at stramme Nordsø-skatten højst vil blive på 15,4 milliarder kroner.

Det vil give et hul på 12 milliarder kroner i regeringens planer om at sikre bedre og hurtigere tog til danskerne, så man blandt andet kan komme fra København til Aalborg på tre timer.

- Vi har ingen grund til at betvivle, at de tal, man er kommet frem til i Skatteministeriet, er korrekte.

- Der er mange interesser i den her sag, og der er også visse partsindlæg i sagen. Vi baserer os naturligvis på Skatteministeriets beregninger, som, jeg ovenikøbet kan forstå, er konservative. Dem lægger vi til grund, og dem, mener vi, er korrekte, siger Thorning.

Forskellen i beregningen af skattegevinsten i Nordsøen skyldes blandt andet, at regeringen satser på at få et milliardbeløb ind i ekstraskat fra det gigantiske Svanefeltet.

Venstres klima- og energiordfører, Lars Christian Lilleholt, siger til Jyllands-Posten, at regeringens plan ligner "et stort bluffnummer".

Han vil nu vil kalde klima- og energiminister Martin Lidegaard (R) og skatteminister Holger K. Nielsen (SF) i samråd om togfondens værdier.

/ritzau/

 

Dagens Gossip