Thorning afviser milliardhul i regeringens togfond

»Vi har ingen grund til at betvivle, at de tal, man er kommet frem til i Skatteministeriet, er korrekte,« sagde statsministeren, selvom Jyllands-Posten har skrevet, at der ifølge konsulentfirmaet Wood Mackenzie kun kommer omkring halvdelen af de penge ind fra den øgede olie- og gasbeskatning, som regeringen ellers regner med.

»Der er mange interesser i den her sag, og der er også visse partsindlæg i sagen. Vi baserer os på Skatteministeriets beregninger, som er ret konservative. Dem lægger vi til grund, og vi mener, de er korrekte,« tilføjede Thorning.

Wood Mackenzie, som er blandt statens foretrukne eksperter på energiområdet, fortæller til Jyllands-Posten, at der ikke kan hentes 27,5 milliarder kroner til at forbedre togdriften fra ekstraskat på nordsøolien. I en analyse har firmaet foretaget beregninger, der peger på, at gevinsten ved at stramme nordsøskatten højst vil give 15,4 milliarder kroner.

Forskellen i beregningen af skattegevinsten i Nordsøen skyldes blandt andet, at regeringen satser på at få et milliardbeløb ind i ekstraskat fra det store Svanefeltet. Men feltet er ifølge gasselskaberne Bayerngas og Dong Energy, der netop har opgivet Svanefeltet, for dyrt at udnytte.

Tirsdag sagde Liberal Alliances trafikordfører, Leif Mikkelsen (LA), at regeringens ekstraskat på nordsøolien ikke er andet end »fup og fidus«.

»Regeringen tror, den kan løse sine problemer ved bare at skrue på en ny skatteskrue. Men også denne gang har det vist sig, at det er det rene fup. Den opnår kun at genere olieselskaberne og sende arbejdspladser ud af landet,« sagde Leif Mikkelsen, der mener, at togdriften først bliver effektiv, når DSB privatiseres.

Venstres klima- og energiordfører, Lars Christian Lilleholt (V), har sagt til Jyllands-Posten, at han vil kalde skatteminister Holger K. Nielsen (SF) i samråd om togfondens værdier.

Dagens Gossip