Thorning angriber Løkke og Venstre i folkemødetale

Men her hørte roserne til oppositionspartiet også op. Helle Thorning-Schmidt brugte en stor del af sin taletid på at lange ud efter Venstre og formand Lars Løkke Rasmussen (V), som ifølge Thorning lever i fortiden.

»Netop nu, hvor Venstre ikke længere skal spørge Dansk Folkeparti om lov til alt, skulle man tro, vi kunne få at vide, hvad man egentlig vil med Danmark. Desværre. Forventningens glæde er som sagt den største. Siden valget har det været umuligt at få at vide, hvad Lars Løkke og Venstre vil. Man har først og fremmest brugt tiden på at kritisere,« sagde Thorning.

Hun sammenlignede Venstres politik med sagnet om kong Frode, der efter sin død blev kørt rundt på en kærre, så folket troede, han stadig var i live. Venstres politik er også død, efter at der er blevet gjort op med blok- og kontraktpolitik, mener Thorning.

»Det ville klæde Venstre at fortælle danskerne bare en smule mere om, hvad man vil. Skal vi nu til at have brugerbetaling på vores uddannelser, som Venstres ordfører i et ubevogtet øjeblik afslørede i denne uge? Hvor vil man skære i den offentlige sektor? Vi ved jo fra dengang, Venstre havde en plan, at nulvækst betyder, at der skal skæres i kernevelfærden. Hvis vi er heldige, får vi måske ligefrem nogle svar i løbet af Folkemødet,« sagde statsministeren.

Thorning mente dog, at hun selv har svaret på, hvad Venstre vil. Partiet vil blandt andet »prøve endnu et økonomisk eksperiment, som dét vi oplevede i nullerne«, sagde Thorning.

»Det er den vej, som de altid har ønsket for Danmark. Mere »du er din egen lykkes smed«. Mindre sammenhold. Mere Joachim B. Olsen. Mindre fællesskab. Mere casino-økonomi. Mindre tryghed. Men ved I hvad: Det er en dårlig vej for Danmark,« sagde Thorning.

Til gengæld står Socialdemokraterne for at sikre lige muligheder for alle, tryghed og politisk lederskab, fastslog Thorning.

»Når vi har fået en opgave, så løser vi den. Også selvom det undervejs giver knubs. Man kan sige meget om mig og min regering, men vi er endnu ikke blevet beskyldt for at lefle for vælgerne,« lød det.

Hun adresserede desuden den seneste tids debat om, hvorvidt regeringen skal føre en mere lempelig finanspolitik. Helle Thorning-Schmidt forstår godt debatten, og selvom regeringen ifølge Thorning allerede har gjort meget, så er der helt forståeligt en utålmodighed og et ønske om at gøre mere.

»Men det hurtige er ikke altid det bedste for Danmark. For vi skal også værne om troværdigheden i vores økonomi. Vi må ikke glemme, at dansk økonomi siden 2010 har været under skærpet opsyn, fordi der ikke var styr på den offentlige økonomi,« sagde Helle Thorning.

Mens statsministeren brugte meget tid på at kritisere Venstre for at være gået i politisk flyverskjul, så var der ikke mange politiske udmeldinger fra Thorning selv i talen.

Danskerne må i stedet vente på regeringens konkrete forslag for næste års finanspolitik til slutningen af august, når regeringen fremlægger sit finanslovforslag, sagde hun.

Dagens Gossip