Thorning angribes for børnecheck til udlændinge

Skrevet af admin

14/01/2014

Dagens topnyheder

Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, kalder det "uhørt" og "skandaløst". Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, mener, det er i strid med grundloven. Og Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen undrer sig.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) bliver tirsdag under Folketingets spørgetime angrebet fra samtlige partiledere uden for regeringen for at have ændret optjeningsreglerne for udenlandske EU-borgeres ret til at modtage børnecheck.

Siden juni sidste år har regeringen således ændret optjeningsreglerne efter en henvendelse fra EU-Kommissionen uden at søge et flertal i Folketinget for at ændre reglerne.

- I øjeblikket administreres der ikke efter gældende dansk lov. Det er uhørt. Det er skandaløst, siger Lars Løkke Rasmussen og fortsætter:

- Regeringen har ikke fremsat noget lovforslag. Regeringen har ikke sikret sig, at der er parlamentarisk flertal bag den linje, som regeringen i øjeblikket administrerer efter. Der udbetales børnecheck til folk, der ikke opfylder den danske lovs bestemmelser.

Ifølge Løkke har regeringen i strid med et flertal i Folketinget lagt sig ned for EU-Kommissionens fortolkning af den danske lovgivning.

DF-formand Kristian Thulesen Dahl går skridtet videre og kritiserer regeringen for et direkte grundlovsbrud.

- Vi har meget svært ved i Dansk Folkeparti at se, at man har lovgrundlag for at foretage den administrative ændring i strid med danske lovregler. Vi mener, at det er i strid med den danske grundlovs måde at fordele magten på, siger han.

Også Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen kritiserer Thorning for at se passivt til, mens EU lægger pres på det danske velfærdssystem.

- Jeg må også sige, at jeg deler Lars Løkke Rasmussens undren over statsministerens og regeringens håndtering af sagen om børnechecken. At man har lagt sig fladt ned for EU, siger hun.

Statsministeren afviser kritikken. Hun påpeger, at danske jurister vurderer, at Danmark ikke kan vinde en eventuel sag ved EU-Domstolen om optjeningsreglerne.

- Vi roder os ikke ud i retssager, som vi ikke kan vinde. Vi administrerer ikke imod bedre vidende. Vi har ikke den holdning, at går den, så går den, siger Thorning.

Hun lover dog, at regeringen snart vil indkalde til diskussioner om et nyt lovforslag, som skal sikre regeringen flertal for administrationen af udbetaling af børnecheck.

Også Liberal Alliances formand, Anders Samuelsen, og De Konservatives formand, Lars Barfoed, kritiserer regeringen for at ændre optjeningsreglerne uden opbakning fra Folketinget.

Justitsminister Karen Hækkerup (S) og skatteminister Jonas Dahl (SF) er onsdag indkaldt til åbent samråd om udbetaling af børnecheck.

/ritzau/