Thorning: Det strandede på EL's ultimative krav

Regeringen havde skrællet alle knaster og besparelser ud af finanslovforslaget for at tækkes Enhedslisten. Men alligevel valgte Enhedslisten at stille ultimative krav, så det endte med en aftale med Venstre og De Konservative.

Det er statsminister Helle Thorning-Schmidts (S) udlægning af det dramatiske forløb tirsdag, hvor regeringen efter to måneders forhandlinger med Enhedslisten skiftede side og landede en aftale med Lars Løkke Rasmussen (V) og Lars Barfoed (K).

- Det strandede på, at Enhedslisten til sidst stillede ultimative krav, og det gjorde, at det ikke var muligt at indgå en aftale.

- Den skitse, vi havde lagt frem for Enhedslisten, var rigtig fornuftig. Der var ingen knaster eller besparelser eller noget surt, som Enhedslisten skulle sige ja til. Der var kun positive tiltag for vores velfærdssamfund, siger Thorning.

Hun ærgrer sig over, at der er nogle elementer, som er pillet ud af den endelige finanslovaftale med VK. Ikke mindst når det gælder det forhøjede fradrag på fagforeningskontingentet.

- Men det kan kun gennemføres med Enhedslisten, det kan ikke gennemføres med de borgerlige partier, siger Thorning, og fortsætter:

- Jeg er statsminister for en mindretalsregering, der skal finde sit flertal, og det flertal må man nødvendigvis finde med de partier, der tager ansvar og dermed også får indflydelse.

- Sådan har regeringen arbejdet de seneste to år, og sådan vil regeringen også arbejde fremover.

Statsministeren fastholder dog, at der trods de kuldsejlede finanslovforhandlinger fortsat er gode muligheder for politisk samarbejde mellem regeringen og Enhedslisten.

- Det handler ikke om kemi eller noget andet, det handler om politik. Vi er en mindretalsregering, som hver morgen, når vi står op, skal finde et flertal for vores politik, siger Thorning.

/ritzau/

 

Dagens Gossip