Thorning efter SF-kollaps: Vi skal måles på resultaterne

Danskerne vil fortsat have en regering med Socialdemokratiet i spidsen.

Det fastslår statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), efter at SF's socialminister Annette Vilhelmsen har meddelt, at hun går af som partiformand, og at SF forlader regeringen.

- Annette Vilhelmsen har til morgen orienteret mig om, at hun stopper som formand, og at SF træder ud af regeringen. Hun har også orienteret om, at SF fortsat støtter regeringen som parlamentarisk grundlag, siger Helle Thorning-Schmidt.

Dermed kan regeringen fortsætte som en S-R-regering med støtte fra SF og Enhedslisten:

- Regeringen fortsætter arbejdet, og vi har fortsat det mål, at vi skal bringe Danmark gennem krisen og skabe arbejdspladser.

- Jeg kommer nu til at sætte mig sammen med økonomi- og indenrigsministeren, og inden for kort tid vil jeg præsentere en ny regering, siger Helle Thorning-Schmidt på en velbesøgt pressekonference.

Spørgsmål: Hvornår er regeringsrokaden klar?

- Når den er færdig, siger Helle Thorning-Schmidt.

Helt usædvanligt står statsministeren nu over for sin tredje regeringsrokade på godt tre måneder.

I november valgte udviklingsminister Christian Friis Bach (R) at gå efter sagen om Lars Løkke Rasmussens (V) dyre rejser på første klasse for klimaorganisationen GGGI.

I december blev Morten Bødskov (S) presset til at gå som justitsminister på grund af Christianiasagen, mens Vilhelmsens forgænger som SF-formand, Villy Søvndal, trak sig som udenrigsminister af helbredsårsager.

Torsdag valgte SF så at trække sig fra regeringen og efterlade seks tomme ministerstole.

Helle Thorning-Schmidt mener dog, at regeringen leverer det, den skal:

- Regeringen skal måles på vores resultater, og i øjeblikket taler resultaterne deres tydelige sprog. Ledigheden er den laveste i fire år, og vi ser et stemningsskifte i dansk økonomi, siger hun.

Spørgsmål: I står over for endnu en regeringsrokade, hvad siger det om dit lederskab?

- Mit lederskab skal måles på de resultater, som regeringen opnår. Der er ingen tvivl om, at det Danmark, vi har nu, er i bedre forfatning end det, vi overtog for to og et halvt år siden, siger Helle Thorning-Schmidt.

Spørgsmål: Tror du, danskerne synes, at det er en stabil regering?

- Det skal jeg ikke kunne sige. Men regeringen skal måles på vores resultater, og resultaterne taler deres tydelige sprog. Det er et stærkere Danmark, et sundere Danmark og mere solidarisk Danmark, end vi overtog for to et halvt år siden.

Spørgsmål: Et af regeringspartierne vælger at træde ud af regeringen - hvorfor vælger du ikke at udskrive valg?

- Folketinget er jo det samme i dag, som det var i går. Den parlamentariske situation er den samme, så hvorfor skulle vi det, siger statsministeren.

/ritzau/

 

Dagens Gossip