Thorning erkender at ledelsen skal lytte mere

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) ville under ingen omstændigheder gå med til at kalde tirsdagens ekstraordinære gruppemøde hos Socialdemokraterne for et »krisemøde«, som dele af pressen havde udråbt det til.

Hun erkendte dog, at partiets ledelse skal lytte mere til de menige folketingsmedlemmer fremover.

»Vi kan godt fremadrettet lytte mere til gruppen, men det ændrer ikke på, at det drama, I har pisket op i dag (tirsdag, red.), det var der ikke på mødet,« sagde hun henvendt til den store gruppe journalister, der var mødt frem i Statsministeriet ved mødets afslutning.

»Vi kommer til at mødes fremadrettet i længere tid, som vi også har gjort i dag, og vi havde en rigtig god snak om, hvor vi er nu, hvor vi skal hen, og hvordan gruppen kan blive bedre til arbejde sammen,« lød det fra statsministeren.

Socialdemokraterne kæmper med voldsomme dyk i meningsmålingerne, lige som der i flere medier bliver spekuleret i, at der er opstået en kløft mellem partitoppen og resten af gruppen, der ikke føler sig inddraget i partiets politik.

Det er også vurderingen fra politisk kommentator og chefredaktør ved Fyns Amts Avis Troels Mylenberg:

»Det føles som om, der er to figurer i toppen af Socialdemokraterne, nemlig Helle Thorning-Schmidt og Bjarne Corydon (S) (finansminister, red.), der kører showet uden at inddrage særlig mange. Det er et problem på mange fronter, og det er som at være med på et fodboldhold uden at få bolden. Så er det begrænset, hvor sjovt det er at være med på det hold,« siger han.

»De menige folketingsmedlemmer skal fornemme, at de er med i processen og ikke bare er en hamster nede i hjulet, der skal få det til at løbe rundt, så Bjarne Corydon og Helle Thorning-Schmidt kan køre deres show. Det er helt indlysende, at det er en af Thornings helt store udfordringer lige nu,« siger Troels Mylenberg.

Selvom Thorning altså erkender, at toppen kan blive bedre til at inddrage resten af gruppen, så slår hun også fast, at hun som statsminister og leder af regeringen er den, der står med det endelige ansvar.

»Jeg tror altid, det vil være sådan, at når vi sidder i regering, så træffes der rigtig mange beslutninger, også beslutninger hvor det går rigtig stærkt, og jeg vil gerne stå på mål for, at jeg tager ledelsen og træffer rigtig mange beslutninger, og det gør jeg også sammen med finansministeren, så på den måde skal partiet også styres. Men vi kan også sagtens blive bedre til at lytte. Det er der en efterspørgsel efter, så det gør vi også fremover, siger Thorning-Schmidt.

Til trods for at flere topsocialdemokrater inden tirsdagens møde nægtede at tage ordet »krise« i deres mund, var partiets trafikordfører, Rasmus Prehn (S), dog ikke bleg for at kalde sammenkomsten for netop et krisemøde.

»Det er det allerede blevet døbt af pressen, så det tror jeg ikke, vi kommer udenom. Det ville være fjollet at stå og benægte, at vi har en krise,« sagde Rasmus Prehn.

Dagens Gossip