Thorning: EU skal ikke være en social union

EU skal ikke være en social union, hvor velfærdsydelser fordeles på tværs af medlemslandene.

Det fastslår statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) ved sit ugentlige pressemøde. Her varsler hun et generelt dansk opgør med EU's engagement i, at EU-borgere modtager velfærdsydelser som dagpenge, børnecheck, SU, kontanthjælp og folkepension.

- For det første skal EU ikke være en social union. Det skal ikke være en stor velfærdsstat, hvor man udligner på tværs. Det skal EU ikke være. Det har ikke været hensigten, og det skal heller ikke være sådan, siger Helle Thorning-Schmidt.

Dermed lægger Thorning sig på linje med den tyske forbundskansler Angela Merkel, som for nylig fastslog, at EU ikke skal udvikle sig til en social union.

- Hvis den fri bevægelighed ville have som konsekvens, at alle og enhver, som søger arbejde i Europa, har mulighed for at komme til Tyskland og modtage den tilsvarende understøttelse som den, der længe har været arbejdsløs i Tyskland efter 20-30-40 års arbejde, så er det ikke den fortolkning af fri bevægelighed, jeg ønsker mig.

Udtalelsen faldt, da Merkel besøgte premierminister David Cameron i London og talte i Underhuset. EU-landenes sociale systemer er alt for forskellige til, at det kan fungere, konstaterede Merkel.

- Det vil ingen af vore lande kunne holde til, for vi er ikke en social union, sagde Angela Merkel.

Tyskland og Storbritannien har henvendt sig til EU-Kommissionen for at begrænse andre EU-borgeres adgang til at få nationale velfærdsydelser, som også kaldes velfærdsturisme.

Danmark støtter Merkels holdning, fastslår Helle Thorning-Schmidt.

- Det er et fælles standpunkt, jeg også deler med andre ledere i Europa, siger statsministeren.

/ritzau/

Dagens Gossip