Thorning fastholder dansk nej til dialog om aflytning

Skrevet af admin

25/10/2013

Dagens topnyheder

Helle Thorning-Schmidt (S) forsvarer fredag morgen, at Danmark ikke vil deltage i et tysk-fransk initiativ, der skal finde en fælles forståelse med USA om regler for efterretningstjenesters aktiviteter, herunder aflytning.

- Der er ikke nogen, der er i tvivl om, hvad jeg og Danmark mener på det her område, gentager statsministeren fredag morgen.

Initiativet, der kom i stand sent torsdag aften på EU-topmødet i Bruxelles, er blevet til på Frankrigs præsident, Francois Hollandes, og Tysklands forbundskansler, Angela Merkels, foranledning efter blandt andet en påstået aflytning af Merkels mobiltelefon.

I fredagens udgave af Politiken siger EU-ordfører for Enhedslisten Nikolaj Villumsen, at statsministerens reaktioner på USA's aflytning har været "påfaldende nølende" i forhold til de europæiske kollegers.

Udtalelsen kom, inden det fransk-tyske initiativ blev kendt.

- Når det handler om det hjemlige, er jeg nødt til at sige, at vi ikke har grund til at tro, at der skulle være ulovlig overvågning i forhold til Danmark eller danske interesser, siger Helle Thorning fredag på vej ind til topmødet.

- Derfor agter vi ikke umiddelbart at gå med sammen med franskmændene og tyskerne, som har nogle konkrete ting, de gerne vil diskutere med amerikanerne,

Den britiske avis The Guardian kunne torsdag afsløre, at op imod 35 unavngivne toppolitikere har været overvåget af det amerikanske efterretningstjeneste NSA, men det vil statsministeren ikke forholde sig til.

- Nu lagde jeg mærke til, at oplysningerne er fra et brev, der var fra 2006. Og på den måde tror jeg i hvert fald ikke, at jeg er blandt de 35, siger Thorning med et forsigtigt smil.

Hun siger dog samtidig, at Danmark har "et godt og stærkt samarbejde med amerikanerne", men at landene bør reagere, når der er en begrundet mistanke om, at der er foregået ulovligheder. Det er dog ikke tilfældet i Danmark, mener hun.

- Men selvfølgelig skal man indlede en dialog med amerikanerne for at spørge dem, om de kigger på for meget, og om de gør tingene korrekt.

- Og det er netop det, vi er gået i gang med i EU i den samtale, EU har med USA. Det har vi bakket op om helt fra starten, siger statsministeren om den dialog, der allerede er i gang om USA's angivelige aflytning af EU-institutioner.

/ritzau/