Thorning: Flere danskere skal overleve kræft

Skrevet af admin

19/08/2014

Dagens topnyheder

Når en dansker fremover møder op hos sin praktiserende læge, så vil lægen holde skarpt øje med alarmsymptomer på kræft. Og kan lægen ikke udelukke kræft, så skal patienten have en tid til en skanning på sygehuset inden for få dage.

Det er regeringens ambition i en kræftplan, som i denne uge vil blive præsenteret som del af et større sundhedsudspil. Af den endelige tekst til kræftplanen fremgår det, at regeringen vil bruge 1,1 milliarder kroner frem mod 2018 på at sikre danskerne hurtigere kræftdiagnoser.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) kalder indsatsen mod kræft for en af de største prioriteter i det kommende sundhedsudspil:

- I dag er der cirka 260.000 mennesker, som lever med en kræftsygdom. Men danskere, der får kræft, lever kortere tid end svenskere eller nordmænd, der rammes af sygdommen.

- En af årsagerne er ganske enkelt, at vi ikke opdager sygdommen i tide. Derfor skal vi i Danmark blive bedre til at opdage kræft tidligt, så vi kan sætte hurtigt ind med livsvigtig behandling, siger Helle Thorning-Schmidt i en mail til Ritzau.

Udmeldingen kommer, på dagen hvor Socialdemokraterne holder sommergruppemøde i Helsingør. Her ventes spørgsmålet om en ændring af dagpengereglerne også at blive et centralt tema, selvom Thorning forsøger at skubbe regeringens sundhedsudspil højest på dagsordenen.

Det er blandt andet danskernes hang til rygning, som er med til at forkorte levetiden unødigt for kræftpatienter. Men især danskere, der går til lægen med uklare symptomer som hoste, træthed eller ondt i maven, oplever også, at der går for lang tid, før de har en endelig diagnose.

Derfor vil regeringen bruge de 1,1 milliarder kroner på at give de praktiserende læger adgang til at bestille ultralydsskanninger, et røntgenbillede eller en CT-skanning inden for få dage.

Familielægerne skal også efteruddannes i at opdage alarmsymptomer på kræft og have bedre adgang til at ringe direkte til en kræftlæge på sygehuset for at få rådgivning.

- De syge skal hurtigere til undersøgelse. Diagnosen skal stilles tidligere. Og behandlingen skal i gang så hurtigt som muligt. Jo før, jo bedre, siger Helle Thorning-Schmidt.

/ritzau/