Thorning: Gode grunde til at forlænge Rusland-sanktion

De økonomiske sanktioner mod Rusland skal opretholdes, indtil EU-landene har vished for, at Rusland overholder våbenhvilen i Ukraine.

Den holdning ser ud til at brede sig blandt EU-landene før denne uges topmøde i Bruxelles.

- Det vi kommer til at diskutere er, om sanktionerne, der står til at løbe ud til juli skal fortsætte, så de passer med den aftale, der er lavet i Minsk. Det er der gode grunde til, siger Helle Thorning-Schmidt ved sin ankomst til topmødet.

Hun henviser dermed til, at Minsk-aftalen løber frem til 31. december, mens sanktionerne udløber til juli.

Ved at kæde sanktionerne sammen med våbenhvile-aftalen fra Minsk, kan EU-landene understrege, at Rusland skal vise, at de overholder aftalen, før sanktionerne lempes.

Spørgsmålet er dog fortsat, om EU-landene allerede på dette topmøde vil beslutte at forlænge sanktionerne, eller om man vil udskyde den beslutning til EU-topmødet i juni.

- Det er ikke sikkert, at vi træffer beslutningen i dag. Det sker måske først på juni-topmødet, siger Helle Thorning-Schmidt og tilføjer:

- Vi skal have forandring på jorden. Russerne skal vise, at de respekterer Minsk-aftalen. Inden de gør det, kan vi ikke ophæve sanktionerne. Vi er optaget af, at vi fastholder det diplomatiske pres på Rusland, og det skal også fortsætte efter i dag.

Før Helle Thorning-Schmidt ankom til topmøde-bygningen gav Angela Merkel vægt til spekulationerne om fortsatte sanktioner ved at fastslå, at EU skal være forsigtig med at lette trykket på Rusland for tidligt.

- Vi kan ikke og skal ikke løfte de sanktioner, som udløber i juli eller september, indtil kravene fra Minsk-aftalen er blevet opfyldt. Det ville være forkert, sagde Merkel torsdag.

Og der er fortsat lang vej til, aftalen er indfriet, mener Helle Thorning-Schmidt:

- Vi ser ikke nok fremgang overhovedet. Vi har set lidt fremgang og en vis opfyldelse af Minsk-aftalen, men slet ikke nok. Derfor er det også fornuftigt, at man diskuterer, om sanktionerne skal fortsætte, siger Thorning.

Siden Minsk-aftalen blev indgået i februar har begge parter meldt om overtrædelser af våbenhvilen, og tidligere på ugen blev tre ukrainske soldater meldt dræbt og fem såret - angiveligt forårsaget af en landmine og skud fra russiske oprørere.

Ud over våbenhvilen indebærer Minsk-aftalen også en tilbagetrækning af tunge våben fra det østlige Ukraine, hvor over 5000 er dræbt det seneste år.

Observatører fra Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa, OSCE, har dog hidtil kun afgivet forsigtige meldinger om tegn på, at de tunge våben bliver trukket tilbage fra frontlinjen.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip