Thorning i Helmand: Rigtigt at rykke ud nu

Danmark forlader Afghanistan på det rigtige tidspunkt, selv om der vil komme tilbageslag.

Det siger statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) til Ritzau under et lynbesøg i Helmand-provinsen.

- Selv om der vil være tilbageslag, så er fred og frihed ved at slå rødder i Afghanistan, siger statsministeren søndag i en tale til de danske soldater i provinshovedstaden Lashkar Gah.

Det hemmeligholdte besøg kommer, efter at regeringen sammen med Venstre, Dansk Folkeparti, De Konservative og Liberal Alliance i marts blev enig om en ny strategi for den danske indsats.

Det betyder, at Danmark fra august ikke længere har infanterikompagnier med kampsoldater i Afghanistan.

For statsministeren er turen en mulighed for at takke de danske soldater for indsatsen og danne sig et indtryk af situationen i landet, hvor Taliban har indledt deres forårsoffensiv.

Både regeringen og de borgerlige partier har efter beslutningen om at trække 300 af de 650 danske soldater hjem kaldt missionen løst, fordi man har svækket terroristers mulighed for at operere fra Afghanistan og presset Taliban.

Hverken al-Qaeda eller Taliban er dog nedkæmpet i Afghanistan.

Tværtimod står begge islamistiske grupper til at blive styrket i takt med, at de danske og internationale soldater trækker sig ud, fremgår det af Forsvarets Efterretningstjenestes seneste vurdering af situationen i landet.

/ritzau/

Dagens Gossip