Thorning: Ingen løfter om nye milliardpakker

Enhedslistens hovedkrav til efterårets finanslov er, at regeringen fører en mere lempelig finanspolitik. Der skal ske noget for at få gang i beskæftigelsen, mener regeringens støtteparti.

Men statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) havde som ventet ingen løfter om nye milliardpakker med i sin tale ved Folketingets afslutningsdebat.

Her fastslår statsministeren, at der nu styr på økonomien, men at konkurrenceevnen fortsat skal styrkes.

Statsministeren er dog enig i Enhedslistens mål om flere arbejdspladser - hvis de altså ligger i den private sektor:

- Alle skal have en uddannelse. Alle skal have et arbejde. Flere private arbejdspladser har meget høj prioritet for regeringen.

- Der er nogle, som spørger, hvorfor det er så vigtigt. Svaret er kort og klart, at vi har mistet langt over 100.000 private arbejdspladser under krisen.

- De mennesker, der har mistet deres arbejde, har brug for et nyt. Og som land har vi brug for arbejdspladser til at finansiere vores velfærd, siger Helle Thorning-Schmidt.

Ifølge Thorning er der nu "styr på økonomien", og både Thorning og Margrethe Vestager (R) har talt imod at åbne statskassen yderligere:

- Før skred budgetterne. Det gør de ikke mere. Det sikrer en lav rente. Og dermed private arbejdspladser, siger Helle Thorning-Schmidt i talen.

Mandag måtte regeringen nedjustere forventningen til væksten i 2013 til 0,5 procent, og tirsdag var vismændene endnu mere pessimistiske med en forventning om en vækst på blot 0,25 procent i år.

På den baggrund anbefaler vismændene, at regeringen lemper finanspolitikken med op til 12 milliarder næste år.

Men regeringen har allerede aftalt en stor vækstpakke til 90 milliarder i foråret, lyder det fra statsministeren.

Thorning fastslår, at formålet med regeringens økonomiske politik og vækstpakken er at skabe tillid til dansk økonomi og tro på fremtiden, så virksomhederne investerer, og forbrugerne bruger penge i stedet for at spare op.

Dagpengeforliget med Enhedslisten skal samtidig skabe tryghed i de berørte familier, så de kan fortsætte deres hverdag, lyder det fra statsministeren.

- Men væksten i EU er stadig for lav og arbejdsløsheden for høj, især alt for høj blandt de unge. Derfor skal vi fortsætte med at forandre vores lande og styrke konkurrenceevnen. Og de mange beslutninger, der allerede er truffet i EU, skal føres ud i livet i alle landene, siger statsminister Helle Thorning-Schmidt.

/ritzau/

 

Dagens Gossip