Thorning kendte til Bødskovs beklagelse i PET-sag

Skrevet af admin

17/01/2014

Dagens topnyheder

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) havde personligt kendskab til de forskellige udkast til Morten Bødskovs udtalelse om retsudvalgets besøg på Christiania.

Det fremgår af et svar fra statsministeren på et skriftligt spørgsmål fra Enhedslistens Pernille Skipper forud for fredagens samråd.

Pernille Skipper har spurgt, om Helle Thorning-Schmidt havde "personligt kendskab til de forskellige udkast til den daværende justitsministers udtalelse om Retsudvalgets besøg på Christiania (...) inden den endelige version af udtalelsen blev udsendt 19. november 2013?"

Hertil lyder Thornings kortfattede svar:

- Ja, jeg havde kendskab til de forskellige udkast.

I det andet udkast, som 19. november blev oversendt til Statsministeriet, beklager Morten Bødskov, at han har været med til at viderebringe "et forkert billede" af den egentlige begrundelse for, at retsudvalgets besøg på Christiania måtte udskydes.

Men den beklagelse røg ud af den tredje og endelige version af udtalelsen, som blev udsendt samme eftermiddag.

I et andet skriftligt svar til Pernille Skipper forklarer Thorning, at det rent faktisk var Statsministeriets departementschef, Christian Kettel Thomsen, som i en telefonsamtale med Justitsministeriets departementschef, Anne Kristine Axelsson, foreslog, at Morten Bødskov skulle beklage forløbet om det aflyste besøg på Christiania.

- I en telefonsamtale, efter Statsministeriet havde modtaget det første udkast til justitsministerens udtalelse, foreslog departementschefen i Statsministeriet, at man i udtalelsen noterede sig, at PET-chefen samme morgen havde afvist, at han skulle have misbrugt kalenderoplysninger, og at det kunne overvejes at indsætte en form for beklagelse af forløbet, skriver Thorning.

Statsministeren understreger samtidig - i endnu et skriftligt svar til Pernille Skipper - at hun ikke var klar over, at Morten Bødskov droppede den planlagte beklagelse, før den endelige udtalelse var sendt ud til offentligheden.

- Jeg eller embedsmænd i Statsministeriet har ikke erindring om, at vi - inden udtalelsen blev udsendt - blev oplyst om, at den endelige udtalelse ikke ville komme til at indeholde den beklagelse, som fremgik af det andet udkast, lyder Thornings forklaring.

Hun siger samtidig, at hun ikke er bekendt med, hvorfor Morten Bødskov alligevel ikke ville beklage forløbet over for Folketinget.

- Statsministeriet blev ikke hørt om de konkrete ændringer i beskrivelsen af forløbet. For så vidt angår, at beklagelsen udgik af udtalelsen, er Statsministeriet ikke bekendt med baggrunden herfor, skriver Thorning.

/ritzau/