Thorning klar til at snakke velfærdsturisme

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) vil gerne drøfte med partierne, om Danmark kan stoppe såkaldt velfærdsturisme, hvor EU-borgere kan hæve SU, dagpenge og kontanthjælp.

Det siger hun til Dansk Folkepartis leder, Kristian Thulesen Dahl, i Folketingets spørgetime, hvor hun for første gang diskuterer direkte med oppositionens ledere.

- De danske velfærdsydelser skal være robuste. Man kan med god ret spørge, om det er rimeligt, at en nyindrejset borger fra et andet medlemsland umiddelbart kan modtage børne-ungeydelser, siger Helle Thorning-Schmidt.

- Vi vil gerne forhandle i de enkelte ministerier for at sikre, at vore velfærdsydelser er robuste.

Domme fra EU-Domstolen betyder en merudgift på 400-500 millioner kroner ekstra til SU. Børnechecken koster årligt 400 millioner kroner. Nu hæver 7.000 EU-borgere dansk kontanthjælp, og 1.000 har været her under et år, påpeger Kristian Thulesen Dahl.

- Hvad vil regeringen aktivt gøre for at forhindre, at dette vokser yderligere? Vil statsministeren indkalde partierne til at løse dette i fællesskab eventuelt med henblik på at lave et nationalt kompromis, siger han

Den tidligere VK-regering undersøgte 120 velfærdsydelser uden at gøre noget imod velfærdsturisme, svarer Helle Thorning-Schmidt.

Thulesen Dahl beder statsministeren stoppe et lovforslag, som indfører optjeningsprincippet, så EU-borgere skal have arbejdet i to år i Danmark for at få en børnecheck.

Det afviser Helle Thorning-Schmidt.

- Danmark er en retsstat. Hvis vi ved, at en dom vil gå os imod, skulle vi så fortsætte med en praksis, som vi ved ikke er i overensstemmelse med lovgivningen? Er det det, man mener her bag Kristian Thulesen Dahl? siger statsministeren.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip