Thorning kræver Snowden-svar fra Obama

Men når statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) onsdag aften mødes med USAs præsident, Barack Obama, til en arbejdsmiddag i Stockholm vil hun efterlyse svar på oplysningerne om aflytninger og overvågning af kontorerne i Bruxelles, skriver Berlingske.

»Vi har hele tiden bakket op om, at EU skal bede om svar fra amerikanerne og går også ud fra, at EU får de svar. Det vil jeg selvfølgelig også nævne for præsident Obama,« siger Helle Thorning-Schmidt.

Aflytningsskandalen kom for dagens lys, da whistlebloweren Edward Snowden lækkede oplysninger om masseovervågningsprogrammet Prism til det tyske magasin Der Spiegel. Sagen fik politikere over hele Europa til at sætte spørgsmålstegn ved udbredelsen af den amerikanske overvågning i Danmark og andre europæiske lande.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt agter dog ikke at afkræve Obama svar om amerikansk overvågning i Danmark.

»De mulige aflytninger, der har været, angår EU-institutionerne. Så vidt jeg ved, har der ikke været nogen dansk vinkel på det,« siger statsministeren.

Hvad mener du, om den måde den amerikanske administration har håndteret det på?

»Så vidt jeg har forstået, har Snowden nu fået asyl i Rusland. Nu er det så en sag mellem USA og Rusland, og det har jeg ikke yderligere kommentarer til,« siger Helle Thorning-Schmidt

Så du vil ikke påpege noget mere principielt om, hvordan vores tætte allierede håndterer overvågningen?

»Jeg anser det som et spørgsmål mellem Rusland og USA lige nu, men jeg har ikke yderligere at sige om sagen. Hverken til dig eller til Obama. Vi har mange ting at snakke om,« siger Thorning.

Inden Thornings møde med Barack Obama har regeringens parlamentariske grundlag, Enhedslisten, kræver en klar dansk afstandstagen til overvågningen. Men Enhedslisten er langt fra tilfreds med en opfordring til Obama på EUs vegne.

»Thorning bør klart og utvetydigt sige, at Danmark også vil have klar besked på, om der er problemer med overvågning her i landet. Hun er statsminister i Danmark, og vi er nødt til at være sikre på, at fremmede magter - uanset hvor allierede de er - ikke går og roder i vores oplysninger,« siger Enhedslistens udenrigsordfører, Christian Juhl (Ø).

Han mener, at Thorning er alt for eftergivende over for USA.

»Hun er alt, alt for loyal overfor sine allierede. Det kan man også se med krigen i Syrien. Hun ved ikke, hvorfor vi skal i krig, men hun ved, at man skal sige ja, hvis USA ringer. Det er en forfærdelig trist holdning hos en dansk statsminister,« siger Christian Juhl.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip