Thorning lover dansk opbakning til Afghanistan

»Selvfølgelig er der stadig udfordringer forude, og tilbagefald vil forekomme, men lad mig forsikre dig, at Afghanistan stadig kan regne med Danmark,« sagde Thorning til Karzai.

Under besøget underskrev de to statsledere en strategisk samarbejdsaftale, der bekræfter, at Danmark i mange år frem vil hjælpe med at føre udviklingen i Afghanistan i den rigtige retning.

»Aftalen er et bevis på Danmarks engagement i Afghanistan på den lange bane. Den sender et klart signal til det afghanske folk om, at vi vil være engagerede også efter 2014,« sagde Helle Thorning-Schmidt, der betegner aftalen som »et nyt og styrket fundament« for landenes fremtidige samarbejde.

Og der er brug for et stærkt fundament, når Danmark til næste år overdrager det fulde ansvar for sikkerheden til de afghanske styrker, forklarer Mikkel Vedby Rasmussen, der er professor og militærekspert ved Institut for Statskundskab ved Københavns Universitet.

»Siden 2001 har Danmark haft styrker i Afghanistan, der var i krig. Nu skal Danmark til at have et forhold til Afghanistan, som ligner det, vi har til mange andre fattige lande i den tredje verden, nemlig at vi betaler dem nogle penge i håb om, at de udvikler deres samfund,« siger han og tilføjer:

»Når vi har trukket os hjem, vil afghanerne kunne forsvare ganske få dele af Helmand mod Taleban, der er meget stærkere, end da vi kom.«

Helle Thorning-Schmidt erkender, at sikkerhedssituationen efter mange års krig stadig efterlader noget at ønske.

»Resultaterne er stadig skrøbelige, og i de følgende år vil det blive en vigtig opgave for den afghanske regering at opretholde og udvide dem,« siger statsministeren.

For Hamid Karzai bliver opgaven at fastholde regeringens magt over for Taleban og sikre en overgang fra sit eget styre til et nyt, forklarer Mikkel Vedby Rasmussen.

»Han har det store problem, at hans regering bestemmer mest i Kabul og stadig mindre, jo længere man bevæger sig væk fra byen - og stort set ikke noget i det sydlige Afghanistan. Det er en udfordring, som han for alvor skal tage hul på, og til det formål har han brug for nogle penge, inklusiv danske kroner,« siger militæreksperten.

Hamid Karzai, der torsdag lagde en krans ved mindesmærket for Danmarks internationale aktioner, takker for den danske indsats, særligt i forhold til uddannelse af det afghanske folk og arbejdet for kvinders rettigheder.

»Det er et meget stort bidrag, der fortjener taknemmelighed fra det afghanske folk,« siger Hamid Karzai, der kalder aftalen »vigtig og historisk«.

Danmark har haft tropper i Afghanistan siden 2002. I forrige måned meddelte regeringen, at det hold soldater, der lige nu er udstationeret i Helmand-provinsen, bliver de sidste danske kampsoldater i landet.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip