Thorning meget tilfreds med »mere varig« dagpengeløsning

Det glæder statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), at det er lykkedes at lande en aftale, der kommer de tusindvis af danskere, der stod til at falde ud af dagpengesystemet og miste forsørgelsesgrundlaget, til undsætning.

Helle Thorning-Schmidt kalder aftalen, der mandag blev indgået med Enhedslisten, mere varig end de tidligere initiativer, regeringen har taget.

»Vi får en mere nænsom indfasning af den toårige dagpengeperiode, og det betyder, at vi har skabt ro i tusindvis af danske familier. Vi har nu taget rigtig mange skridt for at hjælpe de arbejdsløse, for vi har hele tiden været bekymrede for den her meget hårde indfasning, og nu har vi taget et bedre og mere varigt skridt, og det er jeg rigtig tilfreds med,« siger hun.

Den alvorligste knast i forhandlingerne var finansieringen. Regeringen ønskede at finde en stor del af de omkring to milliarder kroner via a-kasse-medlemmernes kontingent, men det ville Enhedslisten ikke gå med til. Pengene kommer nu fra en beskæring af udgifterne til danskundervisningen af udlændinge, hvilket også var en del af regeringens udspil, fra beskæftigelsesindsatsen og endelig har man fundet penge forskellige steder fra på Finansministeriets område.

»Vi har nu forhandlet en finansieringsmodel frem sammen med Enhedslisten, som vi sagtens kan stå på mål for, og som vi sådan set er tilfredse med,« siger Helle Thorning-Schmidt.

Løsningen kommer efter, regeringen de seneste måneder har været under massivt pres fra blandt andet Enhedslisten, fagbevægelsen og sit eget bagland.

Helle Thorning-Schmidt vil dog ikke svare klart på, om det er det sidste initiativ i rækken.

Spørgsmål: Er der så sat punktum nu. Der kommer ikke flere initiativer?

»Vi synes, det her er et rigtig godt initiativ, som konkret hjælper folk helt frem mod 2017,« siger hun.

Blandt andet Dansk Erhverv og Cepos har kritiseret løsningen for at sende de ledige endnu længere væk fra arbejdsmarkedet. Helle Thorning-Schmidt understreger dog, at man er nødt til at tage bestik af virkeligheden.

»Man skal selvfølgelig ikke være på forsørgelse i meget lang tid. Det, som de arbejdsløse har aller mest brug for, er at få et arbejde, men man er også nødt til at tage bestik af virkeligheden, og vi havde en virkelighed, hvor tusinder af mennesker gik og var meget usikre. Det har vi løst nu med en mere langsigtet løsning.«

Dagens Gossip