Thorning meldes i spil til EU-toppost

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) er i spil til en af de topposter, der snart bliver ledige i EU-systemet, erfarer Politiken.

Centrale kilder herhjemme og i europæiske hovedstæder bekræfter over for avisen, at den danske regeringschef cirkulerer blandt de relativt få navne, der i kredsen af stats- og regeringschefer anses for at være gode bud til at overtage en af de tre ledige poster i toppen af EU.

Kommissionsformand José Manuel Barroso, EU-præsident Herman Van Rompuy og unionens udenrigschef Catherine Ashton skal alle skiftes ud til efteråret, hvor der også skal udpeges navne til den nye EU-Kommission.

Processen med at udpege politikere til de tre topposter ventes for alvor at gå i gang efter valget til EU-Parlamentet i slutningen af maj og løbe frem til juli.

Siden sidste sommer har Helle Thorning-Schmidt officielt afvist at være kandidat til en EU-toppost.

Ifølge Politikens oplysninger er der ikke tale om, at hun fører en kampagne svarende til tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussens (V).

I en periode på mere end et år havde Fogh et lille hold i Statsministeriet til at arbejde målrettet på at køre ham i stilling til posten som generalsekretær for Nato.

Processen er en anden, og beslutningen ventes truffet efter et intensivt forløb i de første sommermåneder. Men både herhjemme og i udlandet, også blandt stats- og regeringschefer, rangerer Helle Thorning-Schmidt som en, der er i spil.

I den danske regering er der gang i overvejelserne om, hvad konsekvensen vil være, hvis Helle Thorning-Schmidt til sommer får buddet og takker ja til at fortsætte på en af de ledige EU-poster.

Herunder om hendes partifæller finansminister Bjarne Corydon eller beskæftigelsesminister Mette Frederiksen skal tage over som regeringschef, skriver Politiken.

/ritzau/

Dagens Gossip