Thorning mener ideen om at skælde Kina ud er død

Skrevet af admin

09/09/2014

Dagens topnyheder

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) vil både tale om menneskerettigheder og Tibet, når hun onsdag møder Kinas engelsktalende premierminister, Li Keqiang.

Men det bliver i form af dialog - ikke skæld ud. Og det sker med et sikkert afsæt i, at et flertal i Folketinget flere gange har bekræftet, at Tibet er en del af Kina.

Dermed ved Kina godt, at Danmark ikke nærer ønske om, at Tibet løsriver sig fra Kina. I stedet opfordrer Danmark kineserne til beskytte det tibetanske folks unikke kulturelle og religiøse traditioner.

Spørgsmål: Er tanken om at løfte pegefingeren og skælde ud passé i forhold til Kina?

- Jeg har længe ment, at det var passé. Jeg mener, man får meget mere ud af at tale sammen. At have dialog og respekt for hinanden, siger Helle Thorning-Schmidt i et interview med Ritzau forud for turen til Kina.

Her gør hun op med tanken om, at højlydt dansk kritik af Kinas brud på menneskerettigheder vil føre til ændringer i verdens største land:

- Der er altid mange ønsker til, hvad jeg skal tage op. Vi tager generelt menneskerettigheder op. Vi tager også Tibet op. Det gør vi altid. Men jeg tror, at det er meget bedre, at man gør det på vores måde, end på en måde, hvor man står og råber ad hinanden, siger Helle Thorning-Schmidt.

Hun vil under sit besøg arbejde for at udbygge samarbejdet med Kina på retsområdet. Også når det gælder bekæmpelse af korruption, har Kina inviteret til et samarbejde, hvor Danmark kan hjælpe med ændringer.

Det er den rigtige fremgangsmåde i forhold til Kina, vurderer Clemens Stubbe Østergaard, som er lektor i international politik og Kina-ekspert ved Aarhus Universitet.

- Det er lidt ligesom et parforhold. Hvis folk selv spørger om råd, så lytter de, og så får det en virkning. Men hvis man kommer og forelæser for dem om deres parforholdsproblemer, så bliver man ikke hørt, siger Clemens Stubbe Østergaard.

Han understreger samtidig misforholdet i, at et lille land som Danmark med fem millioner indbyggere fortæller Kina, hvordan de skal regerer et land med knap 1400 millioner indbyggere:

- Kineserne har efterhånden svært ved at holde masken, når de får fortalt, hvordan de skal lede deres land af folk, som dels måske ikke har et dybt kendskab til det kinesiske samfund, og som dels kommer fra et land, der er på størrelse med et af Kinas 2600 amter.

- Kineserne er blevet mere utålmodige med at høre på prædikener. Det er jeg sikker på, at man justerer efter og i stedet finder de områder, hvor man kan samarbejde, siger Clemens Stubbe Østergaard.

/ritzau/