Thorning møder den franske præsident før EU-topmøde

Skrevet af admin

20/06/2014

Mest læste i dag

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) møder i denne uge en række af de mest indflydelsesrige personer i EU.

Torsdag var Thorning på besøg hos den tyske forbundskansler Angela Merkel, og den danske statsminister blev ved den lejlighed mødt med en stribe spørgsmål fra pressen om, hvorvidt hun er kandidat til en af de tre topposter i EU, som skal fordeles i den kommende tid.

Statsministeren afviste endnu en gang, at hun er kandidat. Hun vil gerne opstille ved folketingsvalget for at blive genvalgt som statsminister, lød det.

Samtidig sagde Thorning, at hun forud for næste uges topmøde i Bruxelles kun har fokus på, hvad EU skal udrette i de kommende fem år. Spørgsmålet om, hvem der skal føre beslutningerne ud i livet, kommer i anden række, lød det fra Thorning.

Lørdag får den danske statsminister en ny chance for at drøfte næste uges EU-topmøde, når hun i Paris møder partifællen, den franske socialistiske præsident, François Hollande.

Ved mødet deltager også de andre socialdemokratiske regeringschefer fra Belgien, Italien, Rumænien, Slovakiet, Tjekkiet og Østrig.

Derudover kommer også lederen af de tyske socialdemokrater, Sigmar Gabriel, og den netop afgåede formand for Europaparlamentet, tyske Martin Schulz, som ifølge Gabriel nu er klar til at opgive sit krav om at blive Tysklands næste EU-kommissær til gengæld for at genvinde jobbet som parlamentsformand.

Formålet med mødet i Paris er ifølge Statsministeriet at drøfte EU's politiske prioriteter for de kommende år forud for EU-topmødet i Bruxelles 26.-27. juni.

På topmødet skal EU's 28 stats- og regeringschefer også forsøge at enes om, hvem der skal efterfølge José Manuel Barroso som formand for EU-Kommissionen.

Søndag møder Thorning netop Barroso, der i forbindelse med åbningen af en forskningskonference i København også lægger vejen forbi Marienborg til arbejdsfrokost med statsministeren.

Meget tyder på, at José Manuel Barrosos afløser kan blive Jean-Claude Juncker, som var Luxembourgs premierminister fra 1995 til 2013.

Juncker har opbakning fra et flertal i såvel parlamentet som blandt stats- og regeringscheferne. Mens Merkel har udtrykt sin klare støtte, har Thorning været mindre direkte.

Iagttagere har peget på, at Thorning som kvindelig statsminister i et EU-skeptisk land kan være en god modvægt til euro-fortaleren Juncker, hvis han bliver kommissionsformand.

Thorning er især bragt i spil som afløser for Herman Van Rompuy, der siden 2009 har været EU-præsident og dermed mødeleder ved topmøderne.

/ritzau/