Thorning: Næppe nye regler mod skattely nu

»Indtil videre ser det ikke ud til, at de to lande lader sig bevæge,« sagde statsministeren på et pressemøde i Bruxelles onsdag.

Det internationale pres for at gøre op med velhaveres og virksomheders ulovlige skatteunddragelse i skattely har dog nået et så stort momentum, at der vil komme en aftale »inden årets udgang,« mener Thorning-Schmidt.

EU-Kommissionen har længe ønsket at udvide EUs rentebeskatningsdirektiv for at sikre automatisk udveksling af oplysninger om de forskellige selskabskonstruktioner, som rigmænd ofte bruger for at gemme deres formuer i skattely.

»Der er gode muligheder for fremskridt. Vi står lige nu i en situation, hvor alle er optaget af at gøre op med skatteunddragelse,« sagde Helle Thorning-Schmidt.

Østrig og Luxembourg har stadig en omfattende bankhemmelighed og er nervøse for at tabe konkurrencen med andre skatteoaser, hvis ikke lande uden for EU såsom Schweiz og Liechtenstein omfattes af de samme regler. EU har for nylig vedtaget at påbegynde forhandlinger om en udvekslingsaftale med fem tredjelande, men resultatet kendes altså ikke endnu.

Det er Irland, der har EU-formandskabet, og netop Irland er under kritik for at tilbyde lukrative skatterabatter til globale selskaber som IT-giganten Apple, der tillader dem at minimere deres skattebetaling i de øvrige lande. Alligevel skal netop Irland også lede en debat om at imødegå den lovlige skattespekulation.

»Arbejdet vil fortsætte med henblik på Kommissionens anbefalinger om aggressiv skatteplanlægning og ’profit shifting,« hedder det i udkastet til en vedtagelse på topmødet udarbejdet af Herman Van Rompuy, formand for Det Europæiske Råd.

Helle Thorning-Schmidt støtter Kommissionens anbefalinger, men bemærker, at »der er forskel« på ulovlig skatteunddragelse og lovlig skattespekulation.

Dagens Gossip