Thorning nedtoner konflikt med SF: Vi vil samarbejde

Skrevet af admin

28/02/2014

Mest læste i dag

SF genopliver dagpengeopgør. Ny SF-formand fortryder hård kurs mod lærerne. SF vil ændre dele af kontanthjælpsreformen.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) er flere dage i denne uge vågnet op til overskrifter om, at hendes tidligere regeringspartner, SF, undsiger S-R-SF-regeringens beslutninger.

Alligevel maner Thorning til ro i rød blok forud for SF's ekstraordinære landsmøde i denne weekend. Her skal Pia Olsen Dyhr for første gang som ny formand møde baglandet.

- Vi har haft et godt samarbejde med SF i regeringen, og jeg er sikker på, at vi får et rigtig godt samarbejde med SF uden for regeringen, siger Helle Thorning-Schmidt til Ritzau.

I dagene op til landsmødet har Pia Olsen Dyhr gjort meget for at markere en mere rød SF-linje, der formentlig harmonerer bedre med SF-baglandets holdninger, end flere beslutninger fra tiden i regering gjorde.

Selvom det sker på bekostning af Socialdemokraterne og De Radikale, vil Helle Thorning-Schmidt ikke gå i rette med SF og partiets nye formand:

- Jeg opfatter SF som et parti, der på mange måder er tæt på regeringen, og som vi skal lave mange ting med fremadrettet. Hvilke holdninger, de selv udvikler i forhold til deres tid i regering, er jo op til SF, siger Helle Thorning-Schmidt.

Spørgsmål: Men det skader vel din regering, at SF offentligt gør op med de ting, som din regering har gennemført og fortsat står bag?

- Jeg regner ikke med, at de løber fra nogle af de forlig og aftaler, de har indgået. Så på den måde er det en intern diskussion, man må have i SF. Jeg opfatter stadig SF som en stærk partner, siger Helle Thorning-Schmidt.

Hun lægger dog ikke skjul på, at rød blok ville have mere gavn af et SF, der vender kanonerne mod Lars Løkke Rasmussen (V) og de borgerlige partier:

- Pia Olsen Dyhr har sagt, at hendes fremmeste mål i politik det er at diskutere med Venstre. Og det, synes jeg, er en god ting, frem for at man skal diskutere med regeringen og Enhedslisten, siger Helle Thorning-Schmidt.

Både SF's nye formand og en stor del af SF's bagland ønsker at komme i regering igen, hvis SF får indflydelse på regeringsgrundlaget.

- Det synes jeg ikke, at man kan sige noget fornuftigt om på nuværende tidspunkt. Nu er de lige trådt ud af regeringen. Men jeg vil godt understrege, at jeg håber altid, at vi vil have et godt og konstruktivt samarbejde med SF, siger Helle Thorning-Schmidt til Ritzau.

/ritzau/