Thorning og EU-kollegerne retter blikket mod Lampedusa

Efter få timers søvn prøver EU's stats- og regeringschefer fredag morgen at skifte fokus, når de fortsætter deres topmøde i Bruxelles.

Nu skal det ikke længere handle om, hvorvidt den tyske forbundskansler, Angela Merkel, og andre bliver aflyttet af USA. Eller om bankunionen og det digitale indre marked.

Nu skal det handle om de tusinder af flygtninge og indvandrere, som via Nordafrika prøver at komme ind i Europa på overfyldte plimsollere.

Tidligere på måneden omkom flere end 400 afrikanere ved to skibsforlis ud for den italienske ø Lampedusa. Så sent som natten til fredag samlede italiensk politi flere end 800 bådflygtninge op i Middelhavet.

- Jeg tror, at vi får en samtale, hvor vi selvfølgelig alle sammen er dybt berørt af det, der er sket nede ved Lampedusa, siger statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) på vej ind til topmødet.

- Vi kan ikke se de her tragedier for øjnene af os, og derfor skal vi blive langt bedre til at overvåge ude i havet, tilføjer hun.

Italiens premierminister, Enrico Letta, vil med opbakning fra sine middelhavskolleger fredag blandt andet opfordre til at styrke grænseagenturet Frontex, sådan som der allerede er lagt op til fra EU-Kommissionens side.

Danmark kan være klar til at udvide støtten til de EU-lande, der oplever det mest massive pres fra flygtningestrømmene ved EU's ydre grænser.

- Danmark er temmelig engageret allerede. Vi er med i Frontex, og vi er parat til at hjælpe de lande, der har et særligt pres på deres asylsystem, med simpelthen at få det til at fungere, siger Helle Thorning.

- Og så er vi også i nærområderne. Så på den måde er der meget, vi kan gøre i fællesskab, sådan som vi står nu, og Danmark er også parat til at gøre mere, siger hun uden at gå i detaljer.

Ud over se på konsekvenserne efter Lampedusa-tragedien skal de også tale om at knytte tættere bånd til Ukraine, Georgien og Moldova.

/ritzau/

Dagens Gossip