Thorning om dagpenge: Det kan helt sikkert blive bedre

Både SF og Enhedslisten efterspørger ændringer af dagpengereglerne. I Folketingets spørgetime tirsdag tog begge partier sagen op over for statsminister Helle Thorning-Schmidt (S).

Dermed bliver begynder presset langsomt at stige på regeringen forud for forhandlingerne om finansloven til efteråret, hvor begge regeringens støttepartier ventes at rejse krav på dagpengeområdet.

Selvom der ikke kom noget konkret løfte om ændringer fra statsministeren, så afholder Helle Thorning-Schmidt sig fra at gentage finansminister Bjarne Corydons (S) udmelding om, at regeringen har fundet en "hel og dækkende løsning" på dagpengespørgsmålet:

- Jeg mener, at den toårige dagpengeperiode blev langt, langt bedre, da vi fandt på den nye indfasning. Og at vi nu er tæt på at have et fornuftigt dagpengesystem. Kan det blive bedre?, spørger Helle Thorning-Schmidt og svarer selv:

- Det kan det helt sikkert godt, og jeg tror ikke, at vi nødvendigvis har fundet det endegyldige dagpengesystem i Danmark.

- Det er også derfor, at vi samtidig med en mere ordentlig indfasning har en kommission, der kigger på, hvordan vi kan gøre vores dagpengesystem endnu bedre, siger Helle Thorning-Schmidt.

Dagpengekommissionen skal i foråret 2015 komme med anbefalinger til, hvordan dagpengesystemet kan indrettes bedst muligt.

Selvom kommissionen ikke må foreslå at bruge flere penge på dagpenge, så kan SF og EL måske skimte en lille åbning for ændringer i Thornings udtalelser.

Statsministeren understreger dog, at regeringen efter hendes mening allerede har gjort meget for at hjælpe de danskere, som risikerer at falde ud af dagpengesystemet:

- Jeg er generelt lydhør over for de forslag og idéer, der kommer fra regeringens støttepartier. Men jeg synes ikke, det er korrekt at beskrive de tiltag, vi har lavet, som korte og midlertidige. Det er et sikkerhedsnet, som rækker frem til 2016.

- Bare at vende tilbage til en fireårig dagpengeperiode, som om intet er hændt, er jeg heller ikke sikker på, er en fantastisk god løsning, siger Helle Thorning-Schmidt.

Både SF og Enhedslisten har talt for, at genoptjeningsperioden igen skal ned på seks måneder, så arbejdsløse efter et halvt år i arbejde har genoptjent retten til at modtage dagpenge. I dag skal de arbejde et helt år.

/ritzau/

Dagens Gossip