Thorning om USA-aflytning: Det er alvorligt

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) betegner sagen om USA's påståede aflytning af centrale EU-kontorer og computernetværk som "ganske alvorlig".

- Det, vi hører i tysk presse, er ganske alvorligt. Vi kender jo ikke fakta i sagen, og derfor skal vi også spørge amerikanerne, men det er klart, at det er ret alvorligt for to regioner, der har så tæt samarbejde, siger Thorning efter et møde i Udenrigspolitisk Nævn.

Statsministeren sætter nu sin lid til, at EU's udenrigschef, Catherine Ashton, kan få nogle klare svar ud af amerikanerne om den påståede aflytning. Hun afviser samtidig kritikken af, at regeringen burde spille en mere aktiv rolle i sagen.

- Jeg synes ikke, vi er afventende. Vi forsøger at finde ud af, hvad der er fakta i denne her sag, og vi har tiltro til, at Ashton kan finde ud af det ved at spørge amerikanerne, siger Thorning.

Afsløringen af EU-aflytningen kommer fra dokumenter, som den afhoppede amerikanske efterretningsmand Edward Snowden er i besiddelse af - og delvist har frigivet til det tyske ugemagasin Der Spiegel.

I kølvandet på afsløringen har EU's justitskommissær, Viviane Reding, slået fast, at forhandlingerne om en stor frihandelsaftale mellem EU og USA ikke kommer videre, hvis der er tvivl om, hvorvidt amerikanerne aflytter kontorerne hos de europæiske forhandlere.

Men Helle Thorning-Schmidt håber ikke, at aflytningssagen udvikler sig, så den ender med at spænde ben for den vigtige handelsaftale.

- Jeg håber bestemt ikke, at det går ud over en frihandelsaftale, der vil være rigtig god for Europa. Det her skal selvfølgelig udredes, og det bliver det også, siger hun.

/ritzau/

Dagens Gossip