Thorning på jagt efter eksportmilliarder i Asien

Skrevet af admin

01/03/2014

Dagens topnyheder

Selvom EU's forhandlinger om en frihandelsaftale med USA får mest omtale, så vil Danmark formentlig få mere ud af en frihandelsaftale med Japan.

Det siger statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) i et interview med Ritzau, før hun mandag rejser til Japan og Sydkorea med en stor erhvervsdelegation bestående af topchefer fra virksomheder som Novo Nordisk, Danish Crown og Vestas.

- Det er det største danske erhvervsfremstød i Asien nogensinde i kraft af de virksomheder, som er med, og de markeder vi har mulighed for at dække.

- Og det er også nødvendigt, for i dag udnytter vi ikke potentialet i forhold til Japan og Sydkorea godt nok, siger Helle Thorning-Schmidt.

Især når det gælder Japan, kan der være både være mange eksportmilliarder og mange danske arbejdspladser at hente.

- Japans økonomi er større end Brasiliens, Ruslands, Indonesiens og Sydafrikas økonomier - tilsammen, siger Helle Thorning-Schmidt med tryk på det sidste ord.

Japan er - nok overraskende for mange - også den største udenlandske investor i Danmark.

Ifølge Thorning har Danmark samtidig langvarige, venskabelige relationer med Japan, som kan bruges bedre til at fremme dansk eksport. Især fordi danske virksomheder har meget at tilbyde de mere end 125 millioner japanere, hvoraf stadig flere er ældre mennesker:

- Japan har verdens ældste befolkning, mens vi her er langt fremme med medicin og velfærdsteknologi, der kan hjælpe borgere med at blive boende i eget hjem. Også når det gælder fødevareproduktion er der muligheder, siger statsministeren.

Hun tør ikke sætte tal på, hvor mange milliarder eller arbejdspladser, der kan skaffes ved at øge eksporten til Japan og Sydkorea:

- Men der er et uudnyttet potentiale, og det er derfor, jeg engagerer mig i det. Jeg er helt overbevist om, at det er godt for antallet af danske arbejdspladser.

Mens dansk eksport er tilbage på niveauet før krisen, så er antallet af danske arbejdspladser i eksporterhvervene faldet fra 850.000 til 750.000, fordi de danske virksomheder har skåret ned og gjort produktionen mere effektiv.

/ritzau/