Thorning: Resultaterne i Afghanistan er der

Mandag vender statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) tilbage efter et lynbesøg i Afghanistan - et besøg som skal markere, at Danmark fra august endegyldigt drosler kamphandlingerne ned og overlader mere ansvar til afghanerne.

Statsministerens besøg kommer kort efter, at Taliban har indledt sin årlige forårsoffensiv, som denne gang især er vendt mod afghanske soldater, politifolk og civile, der samarbejder med regeringen i Kabul.

Helle Thorning-Schmidt fastslår dog, at den danske indsats efter mere end 11 års kampe har skabt uafviselige resultater.

- Taliban er trængt i defensiven, og al-Qaeda har ikke længere baser i Afghanistan. På den måde er vi nået rigtig langt.

- Vi skal ikke gøre os nogen illusioner om, at der ikke kommer tilbageslag. Det gør der, men det er det rigtige tidspunkt, at vi nu drosler ned og overdrager mere og mere til afghanerne, siger Helle Thorning-Schmidt til Ritzau.

I sin seneste trusselsvurdering fastslår Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) imidlertid, at Taliban langt fra er slået.

Efterretningstjenesten forventer tværtimod, at tilbagetrækning af de internationale styrker fra Helmand gøre det muligt for oprørerne at besætte områder i Nord‐ og Sydhelmand og levere ydelser til de lokale indbyggere via deres skyggeregering, som ifølge FE er "et effektivt alternativ til den officielle afghanske regerings administration".

Ifølge FE er det samtidig "meget sandsynligt", at al-Qaedas muligheder for at operere i Afghanistan vil blive bedre i takt med, at de afghanske sikkerhedsstyrker får ansvaret for sikkerheden i provinserne.

Spørgsmål: Kan man overhovedet sige, at kampen mod terror er vundet i Afghanistan?

- Ja, det kan vi uden tvivl. Jeg vil godt advare imod, at man ved enkelte tilbageslag, eller når man ser, at Taliban vinder enkelte kampe, konkluderer, at 11 års indsats i Afghanistan har været forgæves.

- Det er ganske enkelt forkert, siger Helle Thorning-Schmidt og fortsætter:

- Hvis man kigge på det Afghanistan, vi havde for 11 år siden, og det vi har i dag, så ja, det er stadig en skrøbelig stat. Men det er en stat, hvor der er mere sikkerhed, og hvor der er mere civilt liv.

- Soldaterne på Hold 15 fortalte mig, at soldaterne på Hold 4 så en spøgelsesby, når de kiggede på Lashkar Gah dengang, Det er det ikke mere. Nu er der markeder, og kvinder og børn på gaden.

- Bare det understreger, at sikkerhedssituationen er markant anderledes, og at det liv der kan leves er markant anderledes. Også for piger, som har en langt større chance for at komme i skole, end de havde for 11-12 år siden. Så resultaterne kan ikke diskuteres, mener jeg.

/ritzau/

Dagens Gossip