Thorning revsede de blå og roste de røde

Venstres nulvækst-politik bygger på ønsketænkning og alkymi. De Konservatives plan om at finansiere togfonden med skattelettelser holder simpelthen ikke. Og Dansk Folkeparti er et curlingparti, der laver politisk krejleri af værste skuffe.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) er ude med riven efter de borgerlige oppositionspartier, efter at hun torsdag aften har indtaget talerstolen ved Folketingets åbningsdebat.

- Alle andre end Venstre er klar over, at der bliver færre offentlige ansatte, hvis vi får nulvækst. Spørgsmålet er, hvor længe vil Venstre benægte det.

- Er det uddannelserne, er det de ældre, er det de syge, der skal holde for. Hvorfor kan vi ikke få svaret, siger Thorning.

Hun kalder Venstres to topfolk, Lars Løkke Rasmussen og Claus Hjort Frederiksen for "politiske alkymister", som ville ønske, at de kunne fremstille guld.

Også De Konservative får hård kritik af statsministeren for at ville finansiere togfonden ved at lave skatte- og afgiftslettelser, fordi det vil sætte gang i økonomien,

- Man skal altså skrive rigtig mange lærebøger om, hvis man vil nå frem til, at det ikke overhovedet koster penge at sænke skatten, og at skattelettelser bare sådan lige giver plads til ekstra udgifter, siger Thorning.

Den hårdeste kritik er dog rettet mod Dansk Folkeparti, som bedriver "politisk krejleri af værste skuffe", når partiet vil have andre politiske indrømmelser for at stemme ja til EU's patentdomstol.

- Dansk Folkeparti er efter ti års tæt parløb med VK-regeringen vant til, at studehandler og krejleri nok skal give nogle resultater.

- Nogle gange taler man om curlingbørn. Det er nogle, der hele tiden skal bestikkes for at gøre noget. Her kan man tale om et curlingparti, siger Thorning.

Den bidske tone er til gengæld lagt på hylden, når talen falder på regeringens støtteparti, Enhedslisten.

Thorning bruger i stedet taletiden til at takke Enhedslistens politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen, for den positive modtagelse af statsministerens åbningstale.

- Lad mig i samme ombæring også kvittere for alle de gode beslutninger, som regeringen og Enhedslisten har truffet sammen.

- Jeg synes, vi har truffet mange vigtige beslutninger for danskerne, siger Thorning.

/ritzau/

 

Dagens Gossip