Thorning-Schmidt får en lang vej til toppost i FN

Skrevet af admin

14/09/2015

Dagens topnyheder

Vil tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) sige farvel til dansk politik for i stedet at blive FN's næste højkommissær for flygtninge?

Det spørgsmål må både hovedpersonen og resten af Danmark måske vente helt til oktober på at få afklaret.

Fristen for de enkelte medlemslande til at nominere kandidater udløber mandag, når det bliver midnat i New York, hvor FN's hovedkvarter ligger. Det er dog kun første etape på vejen til jobbet.

Foruden Thornings ansøgning vil der formentlig komme en ansøgning fra Italien, som ventes at nominere diplomaten Filippo Grandi.

Også andre kan have meldt sig - man behøver nemlig ikke melde officielt ud - og FN's generalsekretær, Ban Ki-moon, offentliggør ikke, hvem der har meldt sig.

Thorning og Grandi er altså ikke nødvendigvis de eneste kandidater. Ved siden af medlemslandenes nomineringer har Ban Ki-moon meddelt, at han selv vil søge efter egnede kandidater. Og den proces er der ikke sat frist på.

Ban Ki-moon kan eksempelvis gå efter en flygtningeforkæmper, som et medlemsland af forskellige årsager ikke selv har valgt at nominere. Eller han kan kigge på talenter, som allerede er i FN-systemet.

Hvis valget kommer til at stå mellem Thorning og Filippo Grandi, vil det formentlig tælle til Thornings fordel, at hun har en højere international profil, og at hun indtil for nylig var statsminister.

Dermed har hun samme profil som den nuværende og meget populære flygtningehøjkommissær, António Guterres, der var regeringschef i Portugal før skiftet til FN.

Det vil også tale for Thorning, at hun er fra et EU-land, fordi det i høj grad er Europa, som er i centrum for flygtningekrisen.

Til gengæld er det et åbent spørgsmål, om Thornings kandidatur vil blive skadet af, at hendes regering fik kritik af FN's Flygtningehøjkommissariat (UNHCR) for stramninger i asylpolitikken.

Italienske Filippo Grandi har ikke politiske topposter på cv'et. Til gengæld har han solid erfaring med det arbejde, som venter flygtningehøjkommissæren efter både at have arbejdet i flygtningehøjkommissærens kontor og senere været i spidsen for FN's Nødhjælps- og Arbejdsagentur for palæstinensiske Flygtninge i Mellemøsten, UNWRA.

Næste store prøve for Helle Thorning-Schmidt og hendes eventuelle modkandidater bliver FN's Generalforsamling, som indledes 28. september i New York.

Her vil statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), udenrigsminister Kristian Jensen (V) og Helle Thorning-Schmidt mødes med andre lande for at søge opbakning til det danske kandidatur.

Generalforsamlingen ventes at give en pejling på, om andre lande støtter Thorning og Danmark.

Men processen vil formentlig indeholde flere navne, og derfor ventes et panel under FN at holde samtaler med udvalgte kandidater og i oktober indstille tre navne til Ban Ki-moon - hvoraf mindst én skal være en kvinde.

Derefter vil Ban Ki-moon konsultere centrale medlemslande, før han sender ét navn videre som sin indstilling til FN's Generalforsamling, som træffer den endelige beslutning.

/ritzau/