Thorning sikrer S-fremgang og taber magten

For første gang i sin tid som formand for Socialdemokraterne har Helle Thorning-Schmidt sikret partiet fremgang ved et folketingsvalg.

Partiet bliver med 26,3 procent af stemmerne det største parti i Folketinget, repræsenteret med 47 mandater.

Det er partiets bedste resultat siden valget i 2001, men det betyder samtidig et farvel til regeringsmagten på grund af store valgøretæver til SF og De Radikale.

- Det er paradoksalt, at Helle Thorning-Schmidt for første gang i sine ti år som formand sikrer partiet fremgang, men samtidig mister statsministerposten, konstaterer Casper Dall, som er politisk redaktør på dagbladet Information.

Helle Thorning-Schmidt har selv erkendt nederlaget i sin tale, hvor hun samtidig har valgt at træde tilbage som formand med ordene "jeg har gjort mit bedste".

Hun kom til som S-formand efter valget i 2005, hvor partiet med Mogens Lykketoft som modkandidat til Anders Fogh Rasmussen (V) fik 25,8 procent af stemmerne.

To et halv år senere fik partiet 25,5 procent af stemmerne med Thorning som formand. Hun erklærede dog, at hun fortsat kunne "slå Fogh" og blev som formand.

Fire år senere fik hun så regeringsmagten, selvom partiet gik tilbage til 24,8 procent af stemmerne, og siden har hun siddet som statsminister gennem en turbulent periode, hvor det daværende regeringsparti SF blandt andet forlod regeringen.

Nu får Thorning fremgang, men hun må alligevel give de berømte nøgler til statsministeriet videre til en blå regering.

Det betyder også, at Socialdemokratiet skal have ny partiformand, der kan tage kampen op med en ny og blå regering.

Meget ser lige nu ud til, at det kan blive Mette Frederiksen (S), som flere S-profiler bakker op.

/ritzau/

Dagens Gossip