Thorning står fast og forsvarer omstridt solcellebrev

Skrevet af admin

20/02/2014

Mest læste i dag

Rigsrevisionen skal ikke have lov til at komme helt tæt på regeringens lovforberedende arbejde.

Det er fortsat holdningen hos statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), selvom regeringen har fået massiv kritik for det såkaldte solcellebrev.

- Vi kunne nok sige os selv, at vi ville få mere ris end ros for at tage den principielle sag op. Men for regeringen var sagen imidlertid så principiel, at vi ikke mente, at vi bare kunne lade den ligge, siger Helle Thorning-Schmidt på et samråd torsdag i Folketingets Klima- og Energiudvalg.

I brevet til Folketingets formand, Mogens Lykketoft (S), sætter Helle Thorning-Schmidt sammen med tre andre ministre spørgsmålstegn ved dele af Rigsrevisionens undersøgelse af solcelleloven.

Det er Rigsrevisionens opgave som uafhængig institution at kontrollere, om skatteborgernes penge går til de formål, som Folketinget har besluttet.

Rigsrevisionen har valgt at undersøge loven, fordi den indeholdt et hul, som ventes at koste statskassen flere hundrede millioner kroner over de næste 10 år.

Helle Thorning-Schmidt understreger, at regeringen trods solcellebrevet samarbejder med Rigsrevisionen om den konkrete sag.

Ifølge statsministeren er Klima- og Energiministeriet og Statsministeriet i tæt dialog med Rigsrevisionen om udlevering af materiale.

Men det ændre ikke på, at Rigsrevisionen generelt ikke skal have adgang til at undersøge det lovforberedende arbejde:

- Det handler ikke bare om den nuværende regering, men også om alle fremtidige regeringers muligheder for at handle politisk.

- Når det handler om at fremsætte ny lovgivning, så er det politikerne, der bestemmer. Og de skal ikke begrænses af normer og standarder, siger Helle Thorning-Schmidt.

Hun understreger, at regeringen ikke har problemer med, at Rigsrevisionen kontrollere, om regeringen giver korrekte og fyldestgørende oplysninger til Folketinget.

- Men det er ikke Rigsrevisionens opgave at vurdere og opstille standarder for regeringens lovforberedende arbejde.

Ifølge statsministeren findes der i dag ikke lovregler eller bindende normer for det lovforberedende arbejde, og det er der ifølge statsministeren flere gode grunde til:

- Politiske overvejelser og beslutninger hverken kan eller bør sættes på formel.

- Hvis der opsættes bindende standarder for, hvornår en regering skal fremsætte et lovforslag, hvilket indhold det skal have, og hvordan et lovforslag skal forberedes, så er der ikke noget rum for det politiske, siger Helle Thorning-Schmidt.

/ritzau/