Thorning: Syrien må ikke forhale tiden

Det forklarer Thorning fredag eftermiddag efter et møde i Det Udenrigspolitiske Nævn, hvor Syrien atter stod højest på den politiske dagsorden.

»Der er ikke nogen tvivl om, at det pres, der er lagt i forhold til Assad-styret, også om en mulig militær indgriben, muligvis har haft en effekt. Det betyder, at man muligvis kan komme tilbage til forhandlingssporet og kan diskutere, at der er kemiske våben og i givet fald, hvordan de kan fjernes og destrueres. Det ser vi meget positivt på,« siger Helle Thorning-Schmidt.

Bashar al-Assad har sagt, at Syrien vil aflevere sine kemiske våben inden for en måned, hvis en række forudsætninger opfyldes, herunder at amerikanerne dropper truslen om et militær angreb.

Den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, har i den forbindelse meldt ud, at man ikke har tålmodighed til at vente, og Thorning mener i lighed med Kerry, at en måned er for lang tid.

»Jeg mener også, at det er for meget, og vi skal i hver fald ikke acceptere, at tiden bare forhales, og det bare ender i snak. Det her kan være en ny diskussion, og hvis det er det, så skal det selvfølgelig gribes, men vi skal også være påpasselige med, at vi ikke lader os lede ind i en eller anden snakkeklub,« siger statsministeren.

Spørgsmål: Men er det nok, hvis Assad bare overdrager sine kemiske våben?

»Den her situation handler om, at Assad har brugt kemiske våben mod sin egen befolkning. Når man bruger kemiske våben, så overtræder man en ny grænse. Det er ikke for ingenting, at kemiske våben betegnes som masseødelæggelsesvåben,« siger Thorning.

»Vi har hele tiden sagt, at den her krise skal finde en politisk løsning. Jeg tror ikke, den har en militær løsning, men det skal ikke forhindre, at vi reagerer skarpt i forhold til anvendelse af kemiske våben,« siger statsministeren.

Dagens Gossip