Thorning talte menneskerettigheder med Vietnams præsident

Det oplyste statsministeren, da de to ledere torsdag ved middagstid holdt fælles pressemøde i Statsministeriet.

»Vi talte helt bestemt om dialogen om menneskerettigheder også i dag, og jeg nævnte det også, da jeg besøgte Vietnam,« siger Helle Thorning-Schmidt.

Forud for statsministerens møde med Truong Tan Sang har blandt andre Amnesty International opfordret Thorning til at gøre opmærksom på en række af de menneskerettighedskrænkelser, der stadig finder sted i Vietnam.

Ifølge Thorning er både Danmark og EU optaget af situationen i landet.

»Der er ingen tvivl om, at Danmark og EU følger udviklingen af menneskerettigheder i Vietnam meget tæt. Vi har åbne og ærlige snakke med Vietnam om menneskerettigheder regelmæssigt. Da jeg besøgte Vietnam sidste år, udtrykte jeg mine holdninger om ytringsfrihed, og hvert år er der dialog om menneskerettigheder mellem EU og Vietnam,« siger Thorning.

»Mens udviklingen på visse områder bliver set på positivt, så er der områder, hvor EU udtrykte stærk bekymring i henhold til medierne, men som I kan høre, så er det noget, vi snakker om åbent og ærligt,« forklarer statsministeren.

Vietnams præsident blev også spurgt til den kritik, der har været rejst af Vietnam, når det kommer til menneskerettigheder og censur på nettet.

Ifølge Truong Tan Sang går det hele tiden fremad i Vietnam.

»Vi går op i vores lands interesser. På grund af bekymringen for menneskerettigheder og frihed har generationer af vietnamesere udgydt blod for Vietnams uafhængighed,« siger han og uddyber:

»For et land, der har ofret så meget for at opnå uafhængighed, er der ingen grund til, at vi ikke skulle gå op i vores folks velvære og frihed,« siger Truong Tan Sang.

Den vietnamesiske præsident erkender dog også, at ikke alt er perfekt:

»Jeg vil ikke kun rose Vietnams system, for vi har selvfølgelig stadig fejl, men I kan se højdepunkterne og lyspunkterne, og det kan aflæses en række specifikke steder,« siger han og peger på, at der blandt andet er 30 millioner internetbrugere, ligesom nettet er tilgængeligt i langt de fleste områder.

Da pressemødet med de to ledere sluttede, takkede Truong Tan Sang personligt en af de fremmødte danske journalister for de kritiske spørgsmål med et håndtryk, ligesom han opfordrede journalisten til at besøge Vietnam.

Dagens Gossip