Thorning til EU-lande om unge ledige: Det halter lidt

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) har på et særtopmøde tirsdag i Paris om ungdomsarbejdsløshed præsenteret Danmark som et godt eksempel på, hvordan også andre EU-lande kan få unge i arbejde.

- Ungdomsarbejdsløshed er og bliver Europas dårlige samvittighed.

- Der er alt for mange unge, som oplever, at de ikke kan bruges på arbejdsmarkedet. Og som måske aldrig nogensinde får fodfæste på arbejdsmarkedet, siger Thorning efter topmødet.

Statsministeren siger, at hun derfor har benyttet sit indlæg på mødet til at sige til sine kolleger, at de må gå hjem og gennemføre den allerede vedtagne ungegaranti, der skal sikre alle unge job eller uddannelse efter højst fire måneders ledighed.

- Det halter lidt. Det er gået for langsomt. Danmark har jo gjort det. Men andre skal også gøre det.

- Vi har penge til rådighed i EU, som vi netop har sat af til at kunne hjælpe i lige præcis de områder, hvor ledigheden er alt, alt for stor, siger Thorning.

Men mens den danske statsminister kan bryste sig af at komme fra et af de lande, der har mindst problemer, forstår hun også godt, at det i andre lande kan gå langsommere med at få indsatsen til at virke.

- Det er jo fordi, der er nogle lande, som har et meget større problem, end vi har hjemme i Danmark. Vi skal også forstå, at der er nogle lande, som er ekstremt påvirkede af det her, siger Thorning.

Direkte adspurgt nævner statsministeren ingen konkrete idéer, hun er blevet inspireret af.

Men hun nævner, at Danmark blandt andet har gennemført kontanthjælpsreformen for at gøre bedre plads til de unge på arbejdsmarkedet.

Og så har hun fortalt de øvrige EU-ledere om, hvordan regeringen er i gang med at reformere erhvervsuddannelserne.

- Når de fungerer, når det er høj kvalitet, og de unge får praktikpladser, så er det jo faktisk en uddannelsesform, som giver gode muligheder for de unge for at bide sig fast på arbejdsmarkedet, før de gør deres uddannelse færdig.

- Derfor har jeg slået et slag for det her med vekseluddannelse og erhvervsuddannelse, som vi egentlig er ganske gode til i Danmark, siger Helle Thorning-Schmidt.

/ritzau/

Dagens Gossip