Thorning til Løkke: Du kan ikke lave bredt samarbejde

Hvis Lars Løkke Rasmussen (V) bliver statsminister efter torsdagens valg, vil det betyde et gensyn med blokpolitikken fra forrige årti.

Sådan lød skudsmålet fra statsminister Helle Thorning-Schmidt (A) mod sin modstander i den sidste tv-duel, inden valgstederne åbner.

- Der er ingen grund til at tro, at du kan formidle det brede samarbejde, erklærede Socialdemokraternes formand.

Hun henviste til, at VK-regeringen, som havde magten fra 2001 til 2011 med først Anders Fogh Rasmussen og siden Lars Løkke Rasmussen i spidsen, gennemførte store dele af sin politik sammen med Dansk Folkeparti.

I modsætning mente Thorning, at hendes regering siden seneste valg har søgt de brede forlig og ikke været bange for at indgå aftaler uden det parlamentariske grundlag i form af først Enhedslisten og siden hen også SF.

- Jeg tror, der mange danskere, der ikke føler at de skarpt hører til i rød eller blå blok, og så skal de stemme på et parti, der kan formidle det brede samarbejde, lød opfordringen fra Thorning.

Hun har under valgkampen inviteret Venstre til fremover at samarbejde om udlændingepolitikken, men den håndsrækning blev straks afvist af Venstres politiske ordfører, Inger Støjberg.

Tidligere onsdag erklærede Lars Løkke Rasmussen på et pressemøde, at Venstre netop har gjort det muligt at bryde blokpolitikken.

- Hvis Socialdemokraterne efter et eventuelt regeringsskifte i morgen optræder lige så konstruktivt og ansvarligt, som Venstre har gjort det i opposition, så kan det brede samarbejde hen over midten sagtens fortsætte, lød det fra den tidligere statsminister.

/ritzau/

Dagens Gossip