Thorning til sin afløser: Du bliver en god statsminister

Helle Thorning-Schmidt takkede nærmest alt og alle, da den tidligere socialdemokratiske statsminister tirsdag sagde farvel til politik og holdt afskedsreception på Christiansborg.

Men hun kom også med kritik til en lang række partier, som ellers var mødt op for at sende Thorning godt af sted.

For få partier tør tage ansvar for Danmark, mener Thorning.

Det er kun Socialdemokraterne, Venstre og De Radikale, som ifølge Thorning tager ansvar og tør sidde i regering.

- Jeg kan ikke skjule, at jeg har særlig respekt for de partier og politikere, der tør tage ansvar for helheden, og som tør skabe resultater. Dem, som tør flytte Danmark fra A til B.

- Er der noget, der slider på en politiker, så er det at tage ansvar. Tag det fra en ekspert. For kompromiser og særligt aftaler hen over midten er ganske enkelt meget anstrengende, siger Thorning, som uddyber:

- Man får aldrig helt præcis det, man gerne vil have. Man står som politiker selv mindre skarp, fordi man ikke fik det, man gerne ville have, og man har givet køb på et eller andet, og man kan få nogle voldsomme skældud af ens parlamentariske grundlag.

- Jeg er ked af at sige det, men det er nemmere at være ude på fløjene og bruge store ord. Det er sværere at være i regeringen inde i samfundets maskinrum. At få ender til at mødes og skulle forsvare kompromiserne.

- Og de efterhånden kun tre partier, der tør tage det, Venstre, De Radikale og Socialdemokraterne, de fortjener i min verden lidt flere kys og lidt færre knubs.

Der var også plads til ros. Thorning havde rosende ord til sin arvtager som S-formand.

- Jeg har bare tilbage at sige: Jeg støtter dig. Jeg ved, at det at være formand for partiet vitterligt ikke er nogen søndagsudflugt, siger Helle Thorning-Schmidt til Mette Frederiksen.

- Jeg føler med dig i de drabelige kampe, du skal igennem. Men jeg ved, at du en dag vil sætte dig som statsminister for Danmark og være en god statsminister, siger Helle Thorning-Schmidt.

Hun var landets første og hidtil eneste kvindelige statsminister fra 3. oktober 2011 til 28. juni 2015.

Fremover skal hun være direktør for Save The Children International.

/ritzau/

Dagens Gossip