Thorning: Uklart hvad aflytningssnak med USA bliver til

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) vil ikke forpligte Danmark til noget, der endnu ikke ligger fast.

Det siger hun på et pressemøde efter EU-topmødet i Bruxelles som svar på spørgsmålet om, hvorvidt Danmark vil gå med i et tysk-fransk initiativ om at gå i dialog med USA om aflytningsregler.

Dermed åbner hun døren på klem for, at Danmark måske kan finde på at stille sig bag de to europæiske stormagter på et senere tidspunkt.

- Jeg har ikke noget klart billede, af hvad de tysk-franske tanker munder ud i, på nuværende tidspunkt.

- Der tales om bilaterale kontakter med USA, som andre lande har mulighed for at slutte sig til. Vi ved ikke så meget om det endnu, men vi udelukker ikke noget på forhånd, siger Helle Thorning-Schmidt.

Initiativet blev i al hast fremlagt for topmødets deltagere sent torsdag af den tyske forbundskansler, Angela Merkel, og den franske præsident, François Hollande.

De to statsledere har begge haft den amerikanske præsident, Barack Obama, i røret inden for den sidste måned på grund af afsløringer i forbindelse med USA's omfattende aflytning og overvågning i hele verden.

Ifølge den tyske regerings oplysninger kan USA blandt andet have aflyttet Angela Merkels mobiltelefon.

Helle Thorning-Schmidt oplyser dog, at Danmark ikke har nogen oplysninger, der tyder på amerikansk aflytning af Danmark og danske interesser.

- Jeg kan godt forstå, at kansler Merkel føler sig provokeret af disse forlydender, men jeg mener ikke, at vi står i samme situation som Tyskland og Frankrig.

- Derfor mener jeg heller ikke, at vi har samme grundlag for at stille disse spørgsmål til vores nærmeste allierede - amerikanerne, siger statsministeren.

Thorning understreger, at efterretningsarbejde ikke et EU-anliggende og hører under medlemslandenes kompetencer.

Det tysk-franske initiativ foregår derfor landene imellem - og dermed formelt ikke i EU-regi.

Danmark er i forvejen med i en arbejdsgruppe fra EU, der i øjeblikket er ved at følge op på afsløringer om amerikansk aflytning af EU-institutionerne.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip