Thorning under massivt dagpengepres

SFs landsmøde vedtog i weekenden, at partiet ikke kan se passivt til, at danskere i hobetal falder ud af dagpengesystemet, og tirsdag krævede en række socialdemokratiske folketingsmedlemmer og borgmestre handling fra regeringens side.

Den voksende modstand mod dagpengereformen, der blandt andet forkorter dagpengeperioden og gør det sværere at opnå ret til dagpenge, får dog ikke regeringen til at lægge konkrete initiativer frem.

I stedet rettede statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) skytset mod de borgerlige, da hun på sit ugentlige pressemøde blev grillet om dagpengeproblematikken af pressen.

»Jeg vil gerne rette en grundlæggende misforståelse i dagpengedebatten: Der er ingen, der er mere optaget af at hjælpe de mennesker, der står til at falde ud af dagpengesystemet, end regeringen. Det problem, vi har, skyldes ikke mindst, at der har været en meget hurtig indfasning af dagpengereformen fra 2010,« sagde Thorning, der understregede, at regeringen fra dag ét, med en midlertidig forlængelse af dagpengeperioden, to akutpakker og et uddannelsesinitiativ, har været optaget af at skabe »tryghed for de mennesker, der risikerer at komme i klemme«.

»I hele den periode har vi reelt intet hørt fra de partier, der stod fadder til dagpengereformen. Venstre undlod oven i købet at stemme for akutjobbene i december,« sagde Helle Thorning-Schmidt.

Blandt regeringspartierne er der ikke enighed om reformen.

Mens SF-formand Annette Vilhelmsen (SF) kalder reformen »for barsk«, står den Radikale leder, Margrethe Vestager (R), fast på, at den er god for Danmark.

»Regeringens politik bygger på dagpengereformen, fordi den gør noget godt for dansk økonomi. Den giver os nogle muligheder, vi ellers ikke ville have haft,« siger økonomi- og indenrigsministeren, der ikke vil ændre et komma i reglerne.

Det vil Enhedslisten til gengæld gerne. Gruppeformand Per Clausen (Ø) understreger, at det ikke er til diskussion, om man skal komme de udfaldstruede til undsætning.

»Vi skal have fundet en løsning, og det går jeg ud fra, at regeringen også er indstillet på,« siger Per Clausen, der venter på, at regeringen spiller ud med en dato for et møde, hvor regeringen og Enhedslisten skal drøfte dagpengesituationen. Mødet skal tilsyneladende finde sted inden sommerferien.

Ifølge Helle Thorning-Schmidt er selve dagpengesystemet ikke på dagsordenen, men den køber Per Clausen ikke.

»Nu diskuterer vi de ting, der kommer op, og vi har jo en række konkrete forslag, hvoraf nogle vedrører dagpengesystemet, og det kommer vi jo så til at snakke om. Men hvis regeringen har gode forslag til, hvordan vi kan løse det her problem, ud over de forslag, der allerede er kommet frem, så diskuterer vi også det,« siger Per Clausen, der kalder det »dumt«, at regeringen endnu ikke er kommet med en dato.

Margrethe Vestager giver vejret skylden.

»Det skal jeg ikke kunne sige, men med det kolde forår, tror jeg, alle har været lidt usikre på, om det blev sommer.«

Dagens Gossip