Thorning upopulær blandt egne vælgere

34 procent af socialdemokratiske vælgere svarer i en Megafonmåling, at det vil styrke regeringens mulighed for genvalg, hvis Thorning-Schmidt trådte tilbage som statsminister og S-formand inden næste valg, mens 38 procent mener, at det vil svække den.

Lektor i statskundskab fra Syddansk Universitet, Klaus Levinsen, vurderer, at mange vælgere betragter statsministeren som en sten i skoen.

»Det er en forbløffende stor del af Thornings egne partifæller, som ikke støtter op omkring hendes ledelse. Selv om du ikke er tilfreds med din leder, vil en fjernelse af lederen altid betyde en form for svækkelse i form af uro og ustabilitet. Som udgangspunkt bør egne vælgere være tilbageholdende i forhold til et lederskifte. Derfor er det et højt tal«, siger han til avisen.

Målingen viser samtidig, at troen på Thorning kun er marginalt større hos S-vælgerne end i befolkningen som helhed, hvor 41 procent mener, at regeringen styrkes, hvis Thorning går af.

»Det er en meget dårlig måling for statsministeren og hendes lederskab. Normalt er det en selvfølge, at partiledere er mere populære i deres egne partier end i det øvrige politiske landskab. Men her er der stort set ikke forskel. Det er usædvanligt«, siger professor i statskundskab Søren Risbjerg Thomsen fra Aarhus Universitet.

Socialdemokraternes politiske ordfører, Magnus Heunicke (S), erkender, at svære beslutninger tærer på opbakningen.

»Helle Thorning-Schmidt har sat sig i spidsen for en regering, som har smøget ærmerne op og taget fat. Hun har ikke været bange for at tage de hårde beslutninger – også dem, der giver knubs og er upopulære. Det koster at tage ansvar. Men vi kan efter to år se, at resultaterne begynder at pible frem«, siger han til Politiken.

Dagens Gossip